Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak Drugi dio: Invazija Puteljkovih neprijatelja

2019-06-13

Autor: Kruno Šafranić

Napeto, uz dašak čarolije, štivo koje će osvojiti mlade.

Bajka se nastavlja, bitka je sve opasnija, neprijatelji družine ne spavaju i svakim danom su sve brojniji, a Puteljkovi prijatelji i ne slute da se oni kriju i u njihovim redovima. Naši junaci se upuštaju u oštru borbu s vremenom, zima je stigla, čarobne Slikarove boje ne uspijevaju tako brzo da očiste Puteljak od snijega.

Recept za odličan fantasy roman je svakako puno mašte uz dašak čarolije i prstohvat osebujnih likova, što ovaj roman i posjeduje. Autor u drugom dijelu pokazuje da je uspješno to savladao uvodeći nove likove koji obogaćuju plejadu likova iz prvog dijela trilogije.
Autorova mašta u drugom dijelu ide uzlaznom putanjom, što se može primijetiti u devetom poglavlju "Snježni svijet", meni lično najdražim dijelom ovoga romana.

Autor Kruno Šafranić nije upao u kolotečinu koju sa sobom nosi građa trilogije, što se može vidjeti u napretku koji je ostvaren tokom stvaranja iste za drugi dio.

Dejana Dobrinića i Puteljkove prijatelje na početku drugog dijela zatičemo u čarobnoj sobi, nakon što Tajana izrekne čarobne riječi soba nestane, a prijatelji nastavljaju dalje u svom pohodu na Zli dvorac. Za to vrijeme tamo negdje u paralelnom svijetu Rjein okuplja vojsku, njegovi zli planovi protiv Puteljkovih prijatelja su u zamahu.

Magija je sve prisutnija kako se naši junaci pribiližavaju Zlom dvorcu, pojava Puteljkove vile, hrabrost koju neki likovi gube na putu ka konačnom obračunu, te prevrtljivost situacije koja prati glavne likove vode ka konačnoj kulminaciji i nevjerovatnom otkriću za koje ćemo se morati malo strpjeti.
Ono što karakteriše trilogije je da je svaki dio samo jedan dio slagalice i da, da bi konačno uvidjeli cijelu sliku, moramo sačekati i na treći dio.

Ljubitelji fantasy romana će uživati čitajući ovaj roman, jer čarolija je tu, čarobnih sjemenki nikad nije dovoljno, magija može biti dobra i zla i samo u borbi može doći do konačne istine. Dejan traži ljubav, Tajana također, da li će njihove međusobne simpatije na kraju rezultirati nečim većim od prijateljstva? Ko je izdajica koji se krije među Puteljkovim prijateljima? Da li će snijeg prestati da pada, koliko nijansi ima Slikareva paleta i da li je on u stanju da oslika bjelinu oko sebe? Odgovore na ova pitanja saznaćete ako pročitate ovaj odličan roman.
Preporuka!

Osvrt napisala: Dragana Latinović, BiH
Foto: Božana Latinović, fotografija je nastala na planini Osječenica.

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti