Intervju s Markom Žanetićem - razgovarao: Kruno Šafranić “Treba uvijek dati priliku i podršku domaćim piscima.”

2019-05-14

"Treba uvijek dati priliku i podršku domaćim piscima." 

 Želim vas upoznati s Markom Žanetićem koji je sve samo ne običan mladić s otoka Korčule. Osnivač je književne grupe, stranice i bloga Knjigoljubav koja govori o knjigama i potiče mlade na čitanje. Vodi rubriku Književni kantun u dubrovačkom tjedniku DuList. 2016. godine zajedno smo posjetili Interliber u Zagrebu.   

Kruno: U međunarodnoj zbirci kratkih priča "Tajne (ne)mirnog kvarta" zastupljen si s jednom pričom Misteriozni događaj. Priča je dobila puno pohvala čitatelja. Imaš li u planu izdati svoju samostalnu zbirku priča, roman ili možda zbirku poezije?

Marko: Imam u planu izdati zbirku poezije zajedno s mojim citatima, no svjetlo dana će još dosta čekati. Moram još poraditi na svome pisanju, ali svakako ćete u budućnosti moći čitati moje knjige.  

 

Kruno: Među najmlađim si osnivačima književne grupe na Facebooku, a tvoja grupa i stranica se zove Knjigoljubav. Zašto si je osnovao i od kuda ideja?   

Marko: Zapravo nisam među najmlađima jer nemam konkurenciju. Najmlađi sam u Hrvatskoj voditelj Facebook stranice, grupe i bloga Knjigoljubav koja se bavi promoviranjem književnosti i poticanjem mladih na čitanje. Vodim i rubriku Književni kantun u dubrovačkom tjedniku DuList. Osnovao sam je zbog toga jer sam htio da kada već nema puno knjigoljupaca u mojem okruženju s kojima bih mogao komunicirati o knjigama, neka ih onda okupim na internetu iz raznih dijelova Hrvatske, ali i svijeta gdje ću s njima moći diskutirati o knjigama, a i poticati na važnost čitanja knjiga. Sada je na stranici već preko 5000 tisuća pratitelja, a u grupi je više od 1500 knjigoljubaca.   

Kruno: Čitaš li više strane ili domaće autore? 

 Marko: U zadnje vrijeme jako puno čitam knjige stranih autora, ali između njih uvijek se nađe nekoliko domaćih kojima izdvojim posebno mjesto. Treba uvijek dati priliku i podršku domaćim piscima. 

 Kruno: Koji ti je događaj ostao u lijepom sjećanju na Interliberu koji si posjetio 2016. godine?   

Marko: Hmmm, događaj? Svakako druženje s članovima grupe Pisci i Književnost, jutarnje čitanje kod štanda Iris Illyrica i kutka Čitaj knjigu, malo upoznavanje sa 7 veličanstvenih mladih autora. 

Kruno: Čitaš li više literaturu za mlade ili za odrasle?

Marko: Više čitam literaturu za odrasle. Takve se knjige više promoviraju, brojne su recenzije i osvrti na stranicama pa valjda zato i većinom mi zapnu za oko knjige koje spadaju po dobi za odrasle, no između njih, naravno, pročitam i pokoju za mlade i lektire.   

Kruno: Na otoku Korčuli, čitaju li tvoji vršnjaci knjige? Imate li kakve književne susrete? 

Marko: Jako je teško pronaći mladog čitatelja. No nađe se iznimka, pa me uvijek obraduje kada vidim da se čitaju knjige, stripovi. Nadam se da će mladi jednom prepoznati čar čitanja te da će ih biti puno više nego sada. 

 Kruno: Kojeg domaćeg pisca ili spisateljicu bi volio upoznati?

Marko: Stvarno ih ima mnogo, ali spomenut ću samo neke od njih. Matildu Mance, odličnu spisateljicu krimića, Sonju Smolec, Vericu Isidoru, Pavla Pavličića, Kristiana Novaka i da ne nabrajam više.

Kruno: Koju knjigu uporno tražiš, a ne možeš pronaći?

Marko: Tražim knjigu Harry Potter i darovi smrti, sve ostale imam u tvrdome uvezu. 

Kruno: Što trenutno čitaš? 

 Marko: Trenutno čitam zanimljivu knjigu Grenlandski leptiri koju je napisao Luko Paljetak. Planiram ga i posjetiti i malo popričati s njime. 

 Razgovor pripremio i vodio: Kruno Šafranić 

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti