NAJBOLJE DOMAĆE KNJIGE 2020. GODINE

2021-01-05

NAJBOLJE KNJIGE 2020. GODINE

Nominirali smo 20 domaćih knjiga za najbolju knjigu 2020. godine. Svih 20 knjiga po nečemu su bile istaknute kao najbolje na stranicama Pisci i Književnost, stoga su i nominirane. Imamo dvije liste najboljih knjiga. Jedna je lista donesena odlukom glasova članova grupe PiK kutak - književnost koja se čita i pamti. Glasalo se putem ankete u grupi. Druga je lista donesena pomoću analitike na našim stranicama Pisci i Književnost.

Anketa: Zbrojivši glasove članova i čitatelja, anketom smo dobili koja je knjiga osvojila koje mjesto.

Analitika: Promatrajući analitiku svih naših stranica Pisci i Književnost te uzimajući u obzir komentare na svim našim stranicama: lajkovi, poruke, mailovi i upiti, pisali su se osvrti, recenzije i fotografirale knjige... Uzeli smo sve te podatke u obzir te došli do saznanja koja je knjiga osvojila koje mjesto.

Za neke ste nam knjige poslali jako puno osvrta, toliko puno da ih jednostavno nismo mogli sve objaviti jer bi bilo previše objava za iste knjige. Kod nekih se osvrta nije znalo tko ih je napisao, pa ih također nismo mogli objaviti jer poštujemo autorska prava. Ovih 20 knjiga na listi, u 2020. godini, dobilo je više od 10.000 komentara, više od 10.000 lajkova, više od 1000 dijeljenja...

"Njen ratnik" autorice Talijate i "Dvojnica" autorice Inne Moore dva su romana 2020. godine koji su zajedno na stranici viđeni više od 400.000 puta. Ta dva romana najčitanija su u nekoliko država.

Lorry Medlin je za svoj roman "Odbačena" dobila znatnu podršku te pohvale čitatelja i prijatelja. Podrška igra veliku ulogu, posebice kada je riječ o novim autorima na književnoj sceni. Prijatelji su pokazali pravu podršku, što je odličan put k uspjehu što nam ova autorica i pokazuje.

Isto možemo reći i za Ameliu Stewart i Sany Brezz za roman "Medena i sponzor". Zajedno su dobile odličnu podršku čitatelja i prijatelja. Amelia Stewart je autorica koja je dobila najviše osvrta na pročitane knjige.

Književni dvojac koji piše pod pseudonimom Mana Pass, Nataša Debeljak i Marina Kuleš, vedrim osmijehom osvojile su književnu scenu. Koliko je zapravo malo potrebno kada je čovjek iskren i nasmiješena lica. Vrata se otvore sama od sebe, odličan pokazatelj je taj da su njihove knjige rado čitane i posuđivane u knjižnicama.

Brankica Stanić je novim romanom "Tražeći svjetlost" osvojila čitatelje u nekoliko država. Brankicu doživljavamo kao nježnog autora, punog topline i prijateljske ruke. Svoj karakter očituje se i u njezinim romanima, a čitatelji su to prepoznali i nagradili.

Katy Lind autorica je s kojom svaki čitatelj želi popiti kavu i izmijeniti par riječi o bilo čemu. Žena je simpatična osoba i odličan je pisac. Osvojila je izvrsno mjesto s romanom "Izazov". Bez problema bi mogla napisati neku trilogiju koja bi mogla postala svjetski hit.

Za Marilenu Dužman i njezin roman "Mrtav, a gladan" zasigurno ste čuli, budući da se uvijek traži knjiga više. Njezine su knjige jako tražene, bilo u knjižnici, na Interliberu, knjižarama... Puno nam dolazi upita u inbox stranice. Možemo reći da se njezine knjige rasprodaju kao od šale. Vrhunska je spisateljica.

Nena Filipović objavila je nekoliko nastavaka romana "Lolin dnevnik". Njezin su roman čitatelji najviše podržali u književnim grupama. Književne grupe odlična su podrška novim autorima.

Upravo zbog toga, odmah poslije Nene Filipović, ogromnu podršku u književnim grupama je dobila Sandra Stone za roman "Sve je moguće".

"Dnevnik moje mašte" autorice Sanje Trninić, u vrlo kratkom je vremenu obišao književne grupe. Objave su se dijelile sa stranice u grupu i obrnuto. Zbirka je naišla na dobru podršku čitatelja te je ovo zacijelo zbirka priča s najviše pozitivnih kritika.

Roman "Aurora Koltova svetlost" autorice S. J. Abbo također je osvojio čitatelje. Njezine su knjige na stranici do sada viđene više od 250.000 puta. Ovo je autorica čije knjige vole čitati čitatelji iz mnogih država.

Potom su čitatelji rado preporučili i zbirku priča za djecu "I onda se dogodilo" Ksenije Kušec. U vrlo kratkom vremenu najmlađi čitatelji su zavoljeli ovu knjigu i traži se knjiga više. Ilustracija knjige čitatelje je posebno zadivila.

Fantastična knjiga "Nositelj elemenata" E. K. Botica, knjiga je koja je dobila puno pohvala od književnih kritičara.

Roman "Seks i selo" Ivke Knežević tek je ugledao svjetlo na književnoj sceni, a vrlo brzo je pronašao put do svojih čitatelja, kako na stranici, tako i u knjiškim grupama.

Roman "Rock strana bajke" Marijane Dragičević, u jednom je danu bio viđen više od 10.000 puta. Roman je zanimljivim naslovom zainteresirao, a potom i osvojio čitatelje.

"Moje pjesme, moji snovi" naslov je zbirke pjesama Romane Duvnjak. Njezine ste pjesme već mogli čitati u mnogim PiK zbirkama. Čitatelji često hvale njezine pjesme, rado čitaju i dijele.

"Mjesečar" je zbirka poezije i proze Ivone Ivić. Naslov je brzo privukao mnogobrojne čitatelje, a važnu je ulogu odigrala i privlačna naslovnica te sjajna poezija.

Roman "Zara" napisao je Jure Karamarko. Roman su čitatelji podjednako i hvalili i kritizirali. Zara je najčitaniji roman od svih kasnijih romana koje je Jure napisao. Ako spomenemo ime Zara na društvenim mrežama, svi će reći da je to Jurina knjiga.

Roman za mlade "Glava u balunu" autorice Ane Pisac - Serezlija ostvario je velik uspjeh kod mlađih čitatelja.


Godišnja PiK lista najboljih domaćih knjiga odlukom glasovima čitatelja - anketa. Nekoliko naslova je dobilo u anketi isti broj glasova i zato dijele osvojena mjesta. 

1. mjesto: Odbačena (roman) - Lorry Medlin

2. mjesto: Dnevnik moje mašte (zbirka kratkih priča) - Sanja Trninić

3. mjesto: Lolin dnevnik (roman) - Nena Filipović

4. mjesto: Dvojnica (roman) - Inna Moore

5. mjesto: Njen ratnik (roman) - Talijata

6. mjesto: Medena i sponzor (roman) - Amelia Stewart i Sany Brezz

7. mjesto: Izazov (roman) - Katy Lind

8. mjesto: Aurora Koltova svetlost (roman) - S. J. Abbo

9. mjesto: Sve je moguće (roman) - Sandra Stone

10. mjesto: Seks i selo (roman) - Ivka Knežević

10. mjesto: Mjesečar (poezija) - Ivona Ivić

11. mjesto: Rock strana bajke (roman) - Marijana Dragičević

12. mjesto: Mrtav, a gladan (roman) - Marilena Dužman

13. mjesto: Nositelj elemenata (fantastika) - E. K. Botica

14. mjesto: Glava u balunu (roman za mlade) - Ana Pisac-Serezlija

15. mjesto: Tražeći svjetlost (roman) - Brankica Stanić

15. mjesto: I onda se dogodilo (zbirka priča za djecu) - Ksenija Kušec

16. mjesto: Moje pjesme, moji snovi (poezija) - Romana Duvnjak

16. mjesto: Istina (roman) - Mana Pass (Nataša Debeljak i Marina Kuleš)

16. mjesto: Zara (roman) - Jure Karamarko


Godišnja PiK lista najboljih domaćih knjiga odlukom analitike svih stranica Pisci i Književnost. 1. mjesto dijele jedan autor iz Hrvatske i jedan autor iz Srbije.

1. mjesto: Njen ratnik (roman) - Talijata

1. mjesto: Dvojnica (roman) - Inna Moore

2. mjesto: Istina (roman) - Mana Pass (Nataša Debeljak i Marina Kuleš)

3. mjesto: Tražeći svjetlost (roman) - Brankica Stanić

4. mjesto: Izazov (roman) - Katy Lind

5. mjesto: Mrtav, a gladan (roman) - Marilena Dužman

6. mjesto: Dnevnik moje mašte (zbirka kratkih priča) - Sanja Trninić

7. mjesto: Medena i sponzor (roman) - Amelia Stewart i Sany Brezz

8. mjesto: I onda se dogodilo (zbirka priča za djecu) - Ksenija Kušec

9. mjesto: Nositelj elemenata (fantastika) - E. K. Botica

10. mjesto: Odbačena (roman) - Lorry Medlin

11. mjesto: Lolin dnevnik (roman) - Nena Filipović

12. mjesto: Aurora Koltova svetlost (roman) - S. J. Abbo

13. mjesto: Seks i selo (roman) - Ivka Knežević

14. mjesto: Sve je moguće (roman) - Sandra Stone

15. mjesto: Rock strana bajke (roman) - Marijana Dragičević

16. mjesto: Moje pjesme, moji snovi (poezija) - Romana Duvnjak

17. mjesto: Mjesečar (poezija) - Ivona Ivić

18. mjesto: Zara (roman) - Jure Karamarko

19. mjesto: Glava u balunu (roman za mlade) - Ana Pisac-Serezlija


Nagrade za prvo mjesto:
Knjige će biti istaknute na naslovnici stranice Pisci i Književnost. Autori će primiti pohvalnicu u pdf formatu koju si mogu isprintati za uspomenu. Nagrada je i besplatna objava tri pjesme u novoj međunarodnoj zbirci pjesama koja će kasnije biti organizirana.

Nagrade za sva ostala osvojena mjesta:

Pohvalnica u pdf formatu koju autori mogu isprintati za uspomenu. Besplatna objava jedne pjesme u novoj međunarodnoj zbirci pjesama koja će kasnije biti organizirana.


Objašnjenje: Možda nekome ovo nisu najbolje knjige, ali analitika je rađena prema statistici stranice Pisci i Književnost i nije nam namjera umanjiti vrijednost bilo koje druge knjige koja nije na ovoj listi ili nije spomenuta.

Napomena: Na PiK top listi mogu se naći samo one knjige koje su prethodno bile objavljene na stranicama Pisci i Književnost. Knjige koje nikada nisu bile objavljene na stranici Pisci i Književnost, ne mogu ući na ovu listu.

Tekst napisao: Kruno Šafranić 

 Oko projekta su pomogli: Dragana Latinović i Andrea Krejči

Zagreb, 5.1.2021. 


Naše stranice:

Fb grupa PiK kutak - književnost koja se čita i pamti 

https://www.facebook.com/groups/1827073877599047/ 

Fb grupa Pisci i Književnost

https://www.facebook.com/groups/245484055481932/ 

Fb stranica Pisci i Književnost - Writers and Literature

https://www.facebook.com/pisciknjizevnost.pik/?ref=bookmarks 

Web stranica Pisci i Književnost

https://pisci-i-knjizevnost.webnode.hr/ 

Instagram profil

https://www.instagram.com/let_s_read_croatian_authors/ 

Fb profil Pisci Književnost

https://www.facebook.com/pisci.knjizevnost    

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti