Kriminalistički roman "Nijemi svjedok" - Matilda Mance - Osvrt: Danijela Sabo

2019-05-13

Roman Matilde Mance Nijemi svjedok čita se u dahu. Dokazana majstorica krimića ponovo čitatelja drži u neizvjesnosti do samog kraja. Radnja je napeta i dinamična. 

I u ovom romanu susrećemo poznatog policijskog inspektora Borisa Magića koji mora raskrinkati mutno poslovanje tajkuna Antuna (Tonija) Tasića. Tasić je na prvi pogled veliki dobrotvor, policiji je donairao novi čamac, ima sluha za sve ljudske nedaće...

Vlasnik je lanca ugostiteljskih objekata, noćnog bara "Mali raj", salona za ljepotu i masažu, tvrtki Transpot, export-import, Tasić tours i Galerije. 

Kokain mu je dobavljao Miro Vajdić koji je slučajno poginuo u prometnoj nesreći dok je pokušavao odgovoriti na telefonski poziv. Prije pogibije paket je predao Nataši, Tasićevoj zaposlenici u noćnom baru. U paketu je bilo "viška" droge koju je ona potajno podijelila sa svojim intimnim prijateljem Ivanom Mađarićem. Na izložbi u Galeriji, Magić otkriva Tasićevu ljubav prema kokainu.

Tijekom istrage, Borisov šef Milan Grgić, govori mu o prometnoj nesreći u kojoj je stradao Miro Vajdić. Detaljnijom pretragom automobila Boris i njegovi stari kolege otkrivaju novu vrstu droge.

Zahvaljujući ambalaži (dječji šamponi i igračke), Vajdić je bez problema prešao granicu i ušao u RH. 

Nataša i Mađarić dijele višak droge iz paketa, Mađarić je ubijen postavljanjem eksploziva u njegov automobil, a Nataša je pretučena. 

Osim s Mađarićem, Nataša je ljubovala i s Borisovim šefom Milanom.

Na mjesto nesreće gdje je stradao Mađarić ubrzo dolazi novinar Davor Lalić koji je i sam skoro stradao pod kotačima crnog "Audija"

Stresao se kada je vidio ružnog, ćelavog vozača... 

Nakon razgovora s Tasićem, Davor u njegovoj zgradi prepozna ćelavog vozača. Zabilježio je registarski broj njegovog automobila. Ružni ćelavac, Niko Hrastič bio je Tonijev polubrat. Samo zbog toga tolerirao je njegove bijesne ispade i nepromišljene poteze, što je on sam skupo platio. 

Kako bi zaštitio Natašu, Milan ucjenjuje Tasića i njegove suradnike, a njemu obeća kako će zaboraviti na mutne poslove s kokainom. 

Boris Magić ima vrlo težak zadatak. Treba rasplesti zapetljani lanac prostitucije, korupcije i zločina...

Tko je pravedan, tko potkupljiv, tko je dvoličan, a tko je nevin i čist u prljavom društvu, spisateljica otkriva na samom kraju romana. 

Moja ocjena je čista petica!

Osvrt napisala: Danijela Sabo, čitateljica