NAJBOLJE KNJIGE GODINE

2020-01-05

Godišnja lista najboljih PiK knjiga 2019. godine. Bilo je nominirano 20 domaćih knjiga za najbolju knjigu godine. Lajkovi nisu odlučivali o bodovanju knjige, nego smo osmisli upitnik/pitanja, na koje su čitatelji pisali odgovore, a za iste je knjiga dobila bodove: 50, 30, 20, 15, 10, 5. Koje pitanje je nosilo najviše bodova 50, znaju samo urednici stranice. Čitatelji koji su odgovorili na pitanje broj 3 što je negativno što biste istaknuli o ovome djelu? Za taj odgovor je knjiga bila nagrađena s 30 bodova ako ste naveli nešto negativno. Nismo tražili da se knjiga hejta, niti ništa tome slično, niti nam to nije bila namjera, nego konstruktivna kritika upućena autoru, što vam se nije svidjelo u knjizi, autoru samo može pomoći da poboljša svoje pisanje, ne može nikako odmoći. Nema knjige a da se u njoj ne nađe neka greška, to je naprosto nemoguće. Čitatelji koji su iznijeli ono što im se manje svidjelo u knjizi, je ono čemu svaki pisac treba težiti, a to je prihvatiti ono dobro i ono loše o svome napisanom djelu. Samo iskrenom kritikom pisac se može nadograditi i postati još bolji. Puno čitatelja je preskočilo pitanje broj 3. ili na njega nisu odgovorili i time su uskratili vrlo bitan bod knjizi, a to pitanje je ključno za daljnji uspjeh autora, ma kako bolna bila istina. Također, bilo je i pitanje pod brojem 2. što je pozitivno što biste istaknuli o ovome djelu? Na tom pitanju ste također donijeli bodove knjizi. Nema autora a da ne želi čuti i lijepe stvari o svome djelu, tako da su pitanja bila postavljena za obje varijante. Puno čitatelja nije slijedilo upitnik kako su pitanja bila poredana rednim brojevima, na čemu nikome ne zamjeramo, ali je jako otežalo zbrajanje bodova i time ste autore uskratili da dobije više bodova. Na žalost, netko može reći da puno čitatelja nije vidjelo objavu i tako su neki autori uskraćeni za odgovore i bodovanje. To je na žalost točno. Bilo koji sistem da se smisli za bodovanje knjiga, nikad neće biti sasvim pravedan, uvijek će netko zbog neke sile biti zakinut. Na to na žalost ne možemo utjecati, niti mi, niti vi, to je jednostavno tako. Mi smo se potrudili s naše strane najbolje što smo znali, kako bi se na kraju i vi i mi zabavili... Na kraju svega, dobili smo puno komentara kraj knjiga, koje kasnije možemo upotrijebiti i objaviti na stranici, te tako isto pružiti podršku domaćim knjigama i autorima. Mislimo da autori mogu biti zadovoljni ovom listom, jer nema nešto slično na drugim stranicama, te ovo može samo biti plus da knjige budu viđene i da netko tko ih do sada možda nije vidio i čitao, upravo to sada učini. Nadamo se da se i vama svidjela ova ideja i da nikome nećete ništa zamjeriti, na kraju, svi smo mi samo ljudi. Čestitamo autorima koji su našli svoje mjesto na ovoj godišnjoj listi. I hvala svim čitateljima što ste podržali ovu ideju, podijelili, komentirali i lajkali.  

Nagrade za prva tri mjesta:

Knjige će biti istaknute na coveru stranice Pisci i Književnost i pohvalnica u pdf formatu koju autori mogu isprintati za uspomenu.

Godišnja PiK lista najboljih knjiga 2019. godine. - odlukom bodovima čitatelja.

1. mjesto: Želja (roman) - Mana Pass (Nataša Debeljak i Marina Kuleš) - 5690 bodova

2. mjesto: Što ne znaš, ne boli (roman) - Nevena Skočić - 5260 bodova

3. mjesto: Divlji (sportska romansa) - Amelia Stewart - 3895 bodova

4. mjesto: Nedostižna (roman) - Keri Čin - 3790 bodova

5. mjesto: Izlet smrti (humoristični trash-horor) Eric Johansson - 2470 bodova

6. mjesto: Tatica (roman romantična komedija) - Inna Moore i koautor Kiki Knox - 1380 bodova

7. mjesto: Gvardijan (prvi deo serijala "Okovi") - V. S. Miloš (Verica Stojadinović) - 1375 bodova

8. mjesto: Ispred mojih vrata (roman) - Tina Tate - 980 bodova

9. mjesto: Njen zaštitnik (roman) - Talijata - 770 bodova

10. mjesto: Ljubav dolazi kasnije (roman) - Jasna Šemiga-Pintarić - 700 bodova

11. mjesto: Samo budi tu (Young Adult) - S. J. Aboo - 655 bodova

12. mjesto: Plamen ljubavi (ljubavna drama) - Duška Kuzmanović - 625 bodova

13. mjesto: Otok sreće (roman) - Katy Lind - 570 bodova

14. mjesto: Samo jedno ljeto (ljubavni roman) - Valentina Story 520 bodova

15. mjesto: Gdje mi je psihijatrica (ljubavni roman) - Marilena Dužman - 315 bodova

16. mjesto: We come one! (roman) - Mario Šoštar - 125 bodova

17. mjesto: Hrvatsko plemstvo (povijesni roman) - Ana Bukovac - 25 bodova

18. mjesto: Bogata nasljednica (roman) - Romana Duvnjak - 20 bodova

19. mjesto: Tragovi (roman) - Marijana Dokoza - 0 bodova, nema komentara

19. mjesto: Noć vještica - (roman) - Saša Šebelić - 0 bodova, nema komentara

1. mjesto: Želja (roman) - Mana Pass (Nataša Debeljak i Marina Kuleš) - 5690 bodova

Kako se postoje najbolja knjiga godine? Vrlo jednostavno: Čitatelji su naveli ono dobro što im se svidjelo i naveli su ono loše, što im se manje svidjelo u knjizi. I to je recept kojem bi trebao težiti svaki pisac, da dobije kritike dobre i loše za svoja napisana djela. Nema knjige a da se u njoj ne nađe bar pokoja greška ili ono što nam se manje svidjelo. Čitatelji su naveli sve, apsolutno sve, dobro i loše. Dobro jer je knjiga stvarno dobra, a loše jer nema knjige koja nije savršena i to je recept da knjiga bude uspješna i čitana.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 6 država: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina,Njemačka, Austrija i Irska.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Nikolina Akrapović Kules za ovo djelo kaže "Svakako preporučljivo djelo, puno napetih i neočekivanih situacija, jako realno i jedva čekam sljedeći nastavak."

Iva Male kaže "Knjiga je toliko pitka da sam je pročitala u jednom dahu, kada sam krenula nisam mogla stati. Knjiga s kojom se svaka osoba na prvu moče povezati. I smijeha, i suza i ljutnje i sreće, sve ćete doživjeti i zadnje sto ćete pomislit je: kada će sljedeća! Knjiga je vrh i jedna od onih za koje ce mi biti žao da je samo jednom mogu prvi put pročitati (a takve su rijetke)"

Mario Debeljak kaže "Odličan roman o problemima s kojima se susreću mladi i o položaju žena u Hrvatskoj."

Andrea Pančur je ovo djelo opisala u jednoj rečenici: "Odličan roman koji prikazuje turbulentan život i realnost u Hrvatskoj."

Željka Martinović je istaknulo ono negativno iz knjige: "Što na kraju ne znam što je s Viktorom."

2. mjesto: Što ne znaš, ne boli (roman) - Nevena Skočić - 5260 bodova

Kako se postoje druga po redu najbolja knjiga godine? Vrlo jednostavno, isto kao i slučaj s prethodnom knjigom: Čitatelji su naveli ono dobro što im se svidjelo i naveli su ono loše, što im se manje svidjelo u knjizi. Nije tu bilo hejtanja od strane čitatelja, nego su naveli ono negativno kroz šalu i smijeh, ali iskreno i direktno. To može samo pomoći autorici da bude još bolja. I to je recept kojem bi trebao težiti svaki pisac, da dobije kritike dobre i loše za svoja napisana djela. Tada knjiga postoje uspješna i čitana u puno država.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 6 država: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Izrael i Njemačka

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Hajdi Vivoda je pod negativno navela: "Na dan čitanja ostala sam bez ručka, nestrpljivo čekam nastavak."

Vildana Sumejja opisala je ovu knjigu u jednoj rečenici: "Ako se odlučite na čitanje, nema spavanja tu noć."

Sandra Penić je istaknula: "Pročitati kraj bila je igra živaca jer sam znala da će mi nedostajati!

Aleksandar Rajkov kaže: "Knjiga je pisana u žargonu i samim tim je pristupačna svima i lako čitljiva. Govori o životu jedne obične žene u kojem se može pronaći baš svatko od nas (pogotovo mislim na muške koji sigurno imaju često takvih situacija), ali na način da obične situacije koje proživljavamo svaki dan opisuje zanimljivo, humoristično, životno i napeto. Vrlo lako se uživjeti i poistovjetiti sa glavnim likom - Ninom, jer svaka od nas sigurno ima slična razmišljanja i slične situacije u kojima se nalazi. Ovo je knjiga koja govori sve o nama samima, a sa druge strane prikazuje nešto što možemo zamisliti u svojoj glavi i daje mašti na volju i izlaz iz svakodnevnice života (koji je realno ubitačan a znamo i zašto). Svakako pročitati apsolutna preporuka svima pogotovo onima u braku ili Vezi!"

3. mjesto: Divlji (sportska romansa) - Amelia Stewart - 3895 bodova

Prvijenac koji je pronašao put do svojih čitatelja, a riječi čitatelja su potvrdile da je ovo djelo itekako zaslužilo 3. mjesto za najbolju knjigu godine.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 6 država: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

Je li možda i recepet za uspješnu knjigu ako se čita u više država? Tu analizu i odgovor prepuštamo čitateljima.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Vesna Sojcic o ovoj knjizi kaže: "Delo mi je pokazalo da prava ljubav pronalazi put na sve poteškoće."

Dusanka Vasic kaže "Uzbudljivo, strašno i nadasve emotivno štivo, pokazuje snagu prave ljubavi."

Mirjana Antic kaže: "Čitanje u dahu, od korice do korice, usponi, padovi, pa redom..."

4. mjesto: Nedostižna (roman) - Keri Čin - 3790 bodova

Nedostižna je među najprodavanijim knjigama u Laguni. Unatoč tome, knjiga nije još stigla otputovati u puno država, stoga njeno vrijeme tek počinje i čitatelji tek moraju otkriti što se nalazi u njoj.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Vesna Jusufovic kaže: "Preporučujem ovu knjigu od sveg srca, jednu sam već poklonila prijateljici za rođendan."

Amila Musić je napisala: "Keri nas ni ovaj put nije iznevjerila svojim prepoznatljivim i jedinstvenim stilom pisanja. Njeni junaci se jednostavno vole. tuđe poštuju, svoje brane životom. Dokaz su da ako nešto dovoljno želiš to i dobiješ ma kakvu prošlost imali. Također kroz njene romane uviđamo da je odanost i pripadnost veoma bitna kroz životne nedaće."

Adrijana Marjanovic kaže: "Pozitivno u ovom djelu je to što se stvari nazivaju pravim imenom, bez uvijanja. Razbijanje tabua na vrlo jednostavan način bez vulgarnosti i patetike i najpozitivnije od svega za mene kao čitaoca je srećan kraj."

5. mjesto: Izlet smrti (humoristični trash-horor) Eric Johansson - 2470 bodova

Njegova knjiga je bila izložena na Interliberu kod Zagrebačka naklada. Knjiga je bila najprodavanija na tome štandu kod tog nakladnika. Zanimljivo je to što njegov humoristični trash-horor najviše čitaju čitateljice.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 4 države: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Španjolska

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Magdalena Prekrit o knjizi kaže: "Roman pun pustolovnih, satiričnih, humorističnih dogodovština. Roman koji ti ne skida osmijeh s lica, smijeh, a pogotovo ni da ga pustiš i ruku."

Arjeta Uzunaj na pitanje biste li preporučili ovaj roman za čitanje odgovara: "Da naravno, svima. Treba malo osmijeha, a ova knjiga će svakome donijeti sreću, garantiram vam."

Vesna Jusufovic kaže: "Ovaj humoristično horor-triler roman prepun je akcije i satire i drži pažnju od početka do kraja...

Eva Kant je opisala knjigu u jednoj rečenici: "Smijeh je lijek, a ovo je idealno štivo za to."

6. mjesto: Tatica (roman romantična komedija) - Inna Moore i koautor Kiki Knox - 1380 bodova

Većina čitatelja se slaže da je ovo među najboljim knjigama iz pera Inne Moore, a tome je svakako pridonijela i koautor Kiki Knox.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 5 država: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Njemačka i Slovenija

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Vesna Jusufovic kaže: "Ovo je knjiga koja spaja, knjiga prepuna emocija od prve do poslednje stranice..."

Anamarija Klanac kaže: "Tatica je predivna romantična priča o poslovnom čovjeku kojeg ljubav prema djetetu promjeni iz temelja."

Anamarija Jelić kaže: "Pozitivnog ima svega, od likova koji su odlični do teme koja je stvarno super i zanimljiva."

7. mjesto: Gvardijan (prvi deo serijala "Okovi") - V. S. Miloš (Verica Stojadinović) - 1375 bodova

Knjiga je bila među najtraženijim knjigama na Beogradskom sajmu knjiga. Do sada je prodano jako puno knjiga.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Ilijana Ješić opisala je radnju iz knjige: "Valentina Tina Tejt je djevojka koja je rano ostala bez roditelja. Sama boreći se za život i radeći za takoreći crkavicu, jednog dana ispred svojih vrata pronalazi oglas za posao. I to bolje plaćeni posao. Odlazi na razgovor, nemajući šta da izgubi. No, tamo je dočeka čovjek, čije namjere i nisu baš poslovne i koji je povezan sa njenom prošlošću!"

Katy Lind kaže: "Ljubav ima više lica, spisateljica je pokazala jedno dobro skriveno u našem svijetu."

Ivanka Bergler Milinković kaže: "Knjiga je brutalno iskrena, napisana sa tolikim emocijama da iako je radnja teška ne može se suosjećati s Lorencom."

Dida Letojani kaže: "Jedino negativno je što je nije uzela neka velika izdavačka kuća pa da pokori region. Mada joj i ovako dobro ide."

8. mjesto: Ispred mojih vrata (roman) - Tina Tate - 980 bodova

I mi smo u međuvremenu saznali da je jako teško doći do knjige. Znamo da je tiskati knjigu u vlastitom aražmanu jako skup sport, ali to je nekad jedini način da se tiska više primjeraka knjiga kako bi one dospjele do svojih čitatelja. Ako čitatelji to žele, možda im to treba i omogućiti i tiskati još knjiga.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 5 država: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Njemačka i Švicarska

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Katy Lind kaže: "Knjigu sam pročitala, ali je teško do nje doći."

Ivana Nadal Klanac je opisala radnju knjige: "Barbara je mlada cura koja kreće u novi život. Seli se u vlastiti stan. Za susjeda dobije tajnovitog Evana. Između njih usprkos tajnama krene strastvena veza."

Ivanka Bergler Milinković kaže: "Tema je teška i nije lako poistovjetiti se s glavnim junakom i prihvatiti njegove postupke, ali Tina je to uspjela i zato to je tako dobra knjiga."

Alma Čulić kaže: "Tina je inače veoma dobar pisac kojeg rado čitam, što svakako preporučujem svima."

9. mjesto: Njen zaštitnik (roman) - Talijata - 770 bodova

Talijata je autorica koja s lakoćom okupi čitatelje i kad nje nema na toj i toj lokaciji. Njene knjige ko od šale pronađu put do svojih čitatelja i među najtraženijim je knjigama.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Vesna Jusufovic kaže: "Predivna ljubavna priča koja u sebi nosi niz poruka, a prije svega da nema te prepreke koju ljubav ne može savladati."

Ana Avramovic kaže "Knjiga koja se čita u jednom dahu, prati rađanje ljubavi dvoje mladih ljudi, Bet i Dejvona."

10. mjesto: Ljubav dolazi kasnije (roman) - Jasna Šemiga-Pintarić - 700 bodova

Jako nas je obradovalo kad smo vidjeli knjigu na Interliberu i pritom upoznali autoricu. Knjiga je jako tražena i ima svoju vjernu publiku.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Marica Palajsa kaže: "Ljubavna priča slikovito opisana, bogata, ima nešto posebno."

Leontin Čapo Milenić kaže: "Svojim primamljivim, prpošnim, nenametljivim, a opet veoma zanimljivim i razigranim stilom autorica Jasna Šemiga-Pintarić svojim prvim romanom poput svoje junakinje Klare, osvaja srca brojnih čitatelja i čitateljica. Ljubitelji nježnih ljubavnih priča, dramatičnih zapleta i preokreta pronaći će svoj dio kolača u ovom divnom romanu."

11. mjesto: Samo budi tu (Young Adult) - S. J. Aboo - 655 bodova

Među prvima je zasjenila kao najbolja knjiga mjeseca, što je još jedan dokaz da je knjiga koja se čita i traži.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Katy Lind je opisala radnju iz knjige: "Odlazak iz jedne obitelji u drugu, na pragu svoj punoljetnosti Tara je konačno pronašla dom, ali uz troje braće, ne po krvi, ali prijateljstvu koje su uspostavili upoznaje i Alekseia. Naravno da svaka borba za ljubav ima prepreke, a oni ih imaju i više nego dovoljno."

Ivana Nadal Klanac je isto opisala radnju iz knjige: "Tara je mlada cura koja na pragu svoje punoljetnosti odlazi u drugi dom. Upoznaje divnu obitelj i prijatelje. Uskoro upoznaje Alekseia i tu krene strast."

Ivanka Bergler Milinković kaže: "SJ Abbo piše predivno u rangu mnogih svjetskih poznatih pisaca takvog žanra."

Jana Kovač je opisala knjigu u jednoj rečenici: "Prelijepa ljubavna priča, sa puno humora i sa par ozbiljni tinejdžerskih problema."

12. mjesto: Plamen ljubavi (ljubavna drama) - Duška Kuzmanović - 625 bodova

Zahvaljujući čitateljici Ani Anela Pavlić, koja se zalaže za čitanje domaćih autora, predložila je Pisci i Književnost Plamen ljubavi, potaknula velik broj čitatelja na čitanje ljubavnog romana i on je u međuvremenu postao pravi hit na društvenim mrežama. Zato nikad nemojmo zaboraviti, da samo uz podršku čitatelja, autor može jako puno toga postići.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Ana Anela Pavlic kaže: "Uh Na ovu knjigu i kamen bi zaplakao. Jedna od najbolji Duskini knjiga jedno velikooo bravo."

Ilijana Ješić je opisala radnju knjige: "Nakon što su njihovu ljubavnu priču prekinule laži Ognjen se ponovo vraća kući kako bi kumovao Anđelinom rođaku. Iako ga još nije preboljela Anđela pokušava ostati ravnodušna na Ognjenove pokušaje da je ponovo osvoji. Sve bi to bilo slatko i lijepo da Ognjen već nije zaručen. No i povrh svega njihov dvoje odluče pružiti još jednu šansu ljubavi. Ali kad Ognjenova prošlost zakuca na vrata, njihova ljubav gubi bitku s njom!"

13. mjesto: Otok sreće (roman) - Katy Lind - 570 bodova

Po mišljenju većine čitatelja, ovo je najbolji roman koji je Katy Lind napisala. Ali, dogodilo se u međuvremenu još nešto, čemu su svjedočili mnogi čitatelji. Katy Lind je na ovom bodovanju knjiga pružila podršku puno autora, što je nju plasiralo na lošije mjesto, dok je druge uzdiglo na visoko. Nesebičnost autorice puno govori o njenoj dobroti.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 4 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Italija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Senka Ilić kaže: Pozitivno u ovom djelu mogu istaknuti hrabrost glavne junakinje i snagu da krene iz početka ponovo nađe sebe, novi život daleko od porodice i stvori sebi dom, sreću i porodicu."

Velibor Minasevic kaže: "U jednoj rečenici mogu je ovako opisati: Svako ima svoj Otok Sreće, on je često u nama i treba ga samo pronaći."

14. mjesto: Samo jedno ljeto (ljubavni roman) - Valentina Story 520 bodova

Knjiga je veliki hit na društvenoj mreži Instagramu, zbog toga se vjerojatno manje čitatelja odazvalo na facebooku, što je utjecalo na manji odaziv čitatelja prilikom bodovanja knjige.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Melina Harjung kaže: "Definitivno je jedna od najboljih knjiga koju sam pročitala u 2018. Karmen I Dominik su jedinstven par za koji bi puno ljudi rekli da ne bi uspjeli jer su totalne suprotnosti ali ta suprotnost je ono sto ih čini jedinstvenim."

Iva Marić kaže: "Sviđa mi se odnos likova, njihova kemija, cijeli početak i kraj, preporučujem svima."  

15. mjesto: Gdje mi je psihijatrica (ljubavni roman) - Marilena Dužman - 315 bodova

Knjiga je bila izložena na Interliberu na štandu naklade Neptun. Knjiga se u jednom trenu rasprodala i po mišljenju većine čitatelja, ovo je njen najbolji napisan roman.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Izdvojili smo nekoliko riječi čitatelja:

Mladen Brankica Balen kaže: "Pozitivno mi je jer knjiga i pored razvoda i tkz. ljubavnice ima dosta humora i prikazuje snagu jedne žene koja želi da uspije kad ostane sama.

Ada Nezic kaže: "Zanimljivo, čitko, prožeto humorom, jednostavno - moraš čitati dalje..."

16. mjesto: We come one! (roman) - Mario Šoštar - 125 bodova

Od svih romana koje je Mario Šoštar napisao, ovaj mu je najpopularniji među mladima.

Od čitatelja smo saznali da se knjiga čita u 3 države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Njemačka.

Izdvojili smo riječi jedne čitateljice:

Ivana Moharic kaže: "Pozitivno je što se pisac ohrabrio napisati ovu knjigu po istinitim događajem. Srž i radnja priče je nešto što se svakome dogodilo barem jednom u životu, tako da pozdravljam autora koji je iz svog ugla gledanja opisao detaljno svoju ljubavnu priču i pretočio u ovu divnu knjigu. U kojoj se možda nađe i pokoji dobar savjet kako osvojiti voljenu osobu."

17. mjesto: Hrvatsko plemstvo (povijesni roman) - Ana Bukovac - 25 bodova

Knjiga se nalazi u gotovo svim knjižnicama u Hrvatskoj. Ovaj roman je među najčitanijim povijesnim romanima.  

18. mjesto: Bogata nasljednica (roman) - Romana Duvnjak - 20 bodova

Bogata nasljednica je bila veliki hit cijelo ljeto. Knjiga se čita u nekoliko država.  

19. mjesto: Tragovi (roman) - Marijana Dokoza - 0 bodova, nema komentara.

Knjiga je veliki hit u Njemačkoj, te ju je tamo jako puno čitatelja pročitalo. Na žalost, čitatelji nisu ostavili komentare, a autorica nije vidjela objavu u albumu i zbog toga nije mogla podijeliti. Roman se osim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini čita i u Austriji.

19. mjesto: Noć vještica - (roman) - Saša Šebelić - 0 bodova, nema komentara.

Roman je izašao u izdanju 24 SATA i knjiga se rasprodala u rekordnom vremenu. Knjigu čitaju čitatelji diljem Hrvatske. Na žalost, čitatelji nisu ostavili komentare, a autor nije vidio objavu u albumu i zbog toga nije mogao podijeliti

 _______________________

Napomena: Na PiK top listi mogle su biti samo one knjige koje su prethodno bile objavljene na stranicama Pisci i Književnost. Knjige koje nikad nisu bile objavljene na stranici Pisci i Književnost, ne mogu ući na ovu listu. Ova lista nije pokazatelj da su ovo najbolje knjige godine na cijeloj književnoj sceni, već je ovo lista stranice Pisci i Književnost, knjige koje su prethodno bile objavljene na našim stranicama. Bodovali su ih čitatelji kroz upitnik/pitanja.

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti