PiK top 50 najboljih domaćih knjiga - lipanj 2019.

2019-07-18

Romani prerano preminule književnice Matilde Mance su i dalje na prvom mjestu kao najčitanije, najposuđivanije i najtraženije. Njena dva romana su bila i najbolje knjige godine "Ubojstvo na sjajnom balu" i "Zovu me Zeus". Prije kad smo razgovarali s Matildom Mance, nakon što je Zovu me Zeus počeo ostvarivati veliki uspjeh, rekla je da je napisala i drugi dio toga romana. Na žalost, nikada nije ugledao svjetlo dana. Što je prava šteta. Uvijek je bila skromna i rekla je da ne mora biti na ovoj listi, da želi da drugi autori dobiju mjesto na PiK listama najboljih knjiga. Matilda Mance će nama uvijek biti broj 1 autor, s time se slaže većina čitatelja koji su čitali njene knjige. Njene knjige se čitaju upravo i u ovom trenutku u knjižnicama u zatvorima. Čitaju se svakodnevno i obaraju rekorde. Ali, želja skromne Matilde Mance je bila da pružimo mjesto i drugim autorima na listi, da nađu svoj kutak. Zato je više nećemo stavljati na sljedeće liste. Velika književnica, velikog srca, uvijek će za nas biti broj 1.

Na drugom mjestu je roman "Samo budi tu" od S. J. Aboo. Njena knjiga je na našim stranicama viđena više od 40.000 puta, više od 1000 reakcija. Moramo napomenuti da kad utipkate u google njen roman, nećete naći slike njenih knjiga, niti skoro ništa... Autorica je skromna, uopće se ne promovira, gotovo je nema nigdje na netu.... Ali nakon što smo njene knjige pokazali čitateljima na našoj stranici, reakcije (komentari, dijeljenje, lajkovi) samo su rasli... Pritom mislimo na komentare gdje su čitatelji baš napisali komentar da su čitali njen roman. Dobila je ogromnu podršku čitatelja iz nekoliko država. Na trećem mjestu je roman "Njen zaštitnik" od Talijate, knjiga je viđena više od 35.000 puta, oko 1000 reakcija.

S petog mjesta na četvrto mjesto se pomaknuo roman "Gdje mi je psihijatrica" od Marilene Dužman. Roman koji se nosi na godišnji odmor, čita se na raznim lokacijama, posuđuje... Bravo!.

Na peto mjesto se pomaknuo roman "Što ne znaš, ne boli" od Nevene Skočić. Knjiga se čita, u bilo koje doba dana i noći, zabavlja čitatelje u nekoliko država. Knjiga koja zabavlja čitatelje je odlična zabavna knjiga - može dobiti titulu zabavna knjiga. :)

Na šestom mjestu je roman "Ispred mojih vrata" od Tina Tate. Knjiga je viđena na našim stranicama više od 20.000 puta. Knjiga se čita u nekoliko država.

Na sedmom mjestu je roman "Bogata nasljednica" od Romane Duvnjak. Mnogi čitatelji se slažu da je roman pravi hit ovoga ljeta. Na osmo mjesto se pomaknuo roman "Jakobov san" od Ljubice Biljan. Čitali smo taj roman, u njemu je duša malog princa, nije isti kao Mali princ, ali jako podsjeća stilom na njega. Ne znamo točno kako bi usporedili te dvije knjige, ali možemo reći da je Jakobov san poput Malog princa - odličan.

Na devetom mjestu je zbirka kratkih priča "Opća opasnost" od Ksenije Kušec. Zbirke priča su čitanije nego ikad prije i u knjižnicama se traži knjiga više. Na desetom mjestu je roman "Zovite me Jurina" od Saše Šebelića. SF se također ovoga ljeta jako puno čita i traži se knjiga više.

Nekoliko romana je izgubilo mjesto na listi, a nekoliko će ih otići na idućoj, jer je puno novih romana nominirano i jednostavno nema mjesta da stanu svi naslovi. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u odabiru što čitati ovoga ljeta, koje knjige posuditi u knjižnicama... Napisali smo ponešto o knjigama od prvog do desetog mjesta. To ne znači da štošta ne bismo mogli napisati i za ostale knjige na ostalim mjestima, tada bi tekst bio jako, jako dugačak. Ovako imamo običaj nešto napisati samo o prvih deset mjesta. Puno je odličnih naslova, za bilo koji da se odlučite s ove liste PiK top 50 najboljih domaćih knjiga, vjerujemo da se nećete razočarati. Možda je ovom prilikom zgodno spomenuti da je prethodna lista najboljih knjiga u samo jednom danu viđena 8000 puta. Čitajmo domaće.  


Nagrade:

2. mjesto: Knjiga će biti istaknuta na coveru stranice i pohvalnica u pdf formatu koju autor može isprintati za uspomenu.

3. mjesto: Pohvalnica u pdf formatu koju autor može isprintati za uspomenu. 

1. Ubojstvo na sjajnom balu (kriminalistički roman) - Matilda Mance

2. Samo budi tu (Young Adult) - S. J. Aboo

3. Njen zaštitnik (roman) - Talijata

4. Gdje mi je psihijatrica (ljubavni roman) - Marilena Dužman

5. Što ne znaš, ne boli (roman) - Nevena Skočić

6. Ispred mojih vrata (roman) - Tina Tate

7. Bogata nasljednica (roman) - Romana Duvnjak

8. Jakobov san (roman) - Ljubica Biljan

9. Opća opasnost (zbirka kratkih priča) - Ksenija Kušec

10. Zovite me Jurina (SF roman) - Saša Šebelić

11. Mikro film (roman) - Mario Šoštar

12. Putevima svitanja (roman) - Brankica Stanić

13. Ljubav dolazi kasnije (roman) - Jasna Šemiga-Pintarić

14. Izlet smrti (humoristični trash-horor) Eric Johansson

15. Ticala (zbirka priča) - Jelena Zlatar Gamberožić

16. Seks i glamur (erotsko ljubavni roman) - Ana Bukovac Štefan

17. Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak (fantasy trilogija za mlade) - Kruno Šafranić

18. Samo jedno ljeto (ljubavni roman) - Valentina Story

19. Dom (roman za mlade) - Ana Pisac-Serezlija

20. Otok sreće (roman) - Katy Lind

21. Jedna noć nije dovoljna (roman) - Andrea Kingston

22. Tango za kraj (poezija) - Marija Lovrić-Crnjac

23. Uljez (roman) - Vera Bosazzi

24. Polaris poslednji grad (roman) - Snežana Kanački

25. Anđeo slomljenih krila (roman) - Arjeta Uzunaj

26. Ples u dvorištu (zbirka priča) - Marija Rakić Mimica

27. Nije lako dijete biti (poezija) - Julijana Plenča

28. Bez osjećaja (teen roman) - Vedrana Harak

29. Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi (zbirka priča) - Denis Špičić

30. Tragovi (roman) - Marijana Dokoza

31. Između dodira i snova (poezija) - Evica Kraljić

32. Bejla (roman) - Drina Steinberg

33. Slasna polja (roman) - Nemanja Milićević

34. Sunce zalazi jecajući (poezija) - Danijel Trojan

35. Mjesec je svjedok (roman) - Damir Pervanović

36. Boja meda (poezija) - Davorka Črnčec

37. Čudo u Poskokovoj Dragi (roman) - Ante Tomić

38. Odjevena tišinom (poezija) - Ljubica Sedlaček

39. Suze, smijeh, ljubav i grijeh (poezija) - Anica Ivić

40. Zlatni zmaj (fantasy roman) - Siniša Sušić

41. Nadomjestak za nevinost (poezija) - Gabrijel Barišić

42. Odupri se tami (roman) - Gorana Čobanović

43. Zbog tebe šutim (zbirka priča) - Ljiljana Meštrić

44. Zrna slova moje majke (poezija) - Mirjana Pejak

45. Naročito ljeti (biografija) - Ankica Tomić

46. Ničim izazvana (poezija) - Tea Žigman

47. Tiger (poezija) - Emil Gebeješ

48. Odjeci ljubavi i tuge - Milica Prole Honđo

49. Dragulj duše (poezija) - Verica Isidora Pavlović

50. Glas iz Sahare (zbirka literarnih radova) - Damir Vujnovac

Prijedlozi za srpanj 2019. Pišite osvrte, recenzije, citate, fotografirajte knjige...

Iskra kao naša (roman) - Alex Nash

Dvojnica (roman) - Inna Moore

Elisine Vragolije (povijesni roman) - Dayana Evans

Kada duša progovori (poezija) - Anica Ivić

Ljubav, beba, blagostanje i sranje - Ivana Šešo i Emina Pršić

Poštovani kukci i druge jezive priče (zbirka priča) - Maša Kolanović

PiK top 50 najboljih domaćih knjiga dobili smo tako što smo gledali analitiku grupe, stranice, profila i Instagrama Pisci i Književnost. Knjige koje su često komentirane na našim stranicama, lajkovi, slale su se poruke i upiti o njima, pisali se osvrti, recenzije i fotografirale knjige... To sve smo uzeli u obzir i složili listu najboljih knjiga. Možda nekome ovo nisu najbolje knjige, ali analitika je rađena prema statistici Pisci i Književnost i nije nam namjera umanjiti vrijednost bilo koje druge knjige koja nije na ovoj listi ili nije spomenuta.

Napomena: Na PiK top listi se mogu naći samo one knjige koje su prethodno bile objavljene na stranicama Pisci i Književnost. Knjige koje nikad nisu bile objavljene na stranici Pisci i Književnost, ne mogu ući na ovu listu.

Vaše prijedloge knjiga, osvrte, recenzije, fotografije knjiga, možete objaviti na našim stranicama, poslati porukom u inbox ili na email knjigamojprijatelj@outlook.com. Knjige koje budu više puta spomenute, svakako će ući u razmatranje i kategoriju najboljih knjiga prema statistici Pisci i Književnost.

Pisci i Književnost