Pobjednici 4. međunarodnog natječaja u poeziji u organizaciji Pisci i Književnost

2019-05-01

Uspješno je završio četvrti po redu međunarodni natječaj u poeziji u organizaciji grupe i web stranice Pisci i Književnost. Tema je bila slobodna. 1.5.2019.

Natječaj ima 2270 reakcija, komentara i dijeljenja. Pobjednici natječaja su autori iz čak devet država: Hrvatska, Švedska, Izrael, Srbija, Crna Gora, Danska, Bosna i Hercegovina, Austrija i Slovenija.

Pjesme na natječaju čitalo je 25.000 korisnika Facebook-a, odazvalo se više od stotinu autora. Svrha ovog natječaja je približiti poeziju u sve zemlje, vratiti je na književnu scenu i pružiti priliku neafirmiranim i afirmiranim autorima.

Natječaj je najuspješniji do sada.

Urednici stranice naglašavaju da je odabir pjesama za prvih deset mjesta bio najteži do sada. Bilo je predivnih pjesama, različitih stilova i forme... Suziti izbor na deset najboljih, bio je težak zadatak i urednici su gotovo mjesec dana čitali pjesme. Još je puno autora zaslužilo titulu najboljih, ali pravila su takva da je izbor sužen na deset autora.

1. mjesto: Evica Kraljić - Lomi me noćas trenutak nemira - Nova Gradiška, Hrvatska

2. mjesto: Ognjenka Kalajdžić - Stari panj - Grad Växjö, Švedska

3. mjesto: Andrea Krejči - Trenutak - Pakrac, Hrvatska

4. mjesto: Mariana Qunbar - S rukom na srcu - Jerusalem, Izrael

5. mjesto: Milena Stanojević - Nekako svoji - Kraljevo, Srbija

6. mjesto: Jelena Moračanin (Keri) - Morala sam - Budva, Crna Gora

7. mjesto: Alma Buljubašić Maglić - Pjesnik - Hillerød, Danska

8. mjesto: Alma Omerović (Alayna) - Druga žena - Zenica, Bosna i Hercegovina

9. mjesto: Edin Š. Krupljanin - Klikeri - Linz, Austrija

10. mjesto: Miroslav Tičar - U daljine - Krško, SlovenijaUrednici stranice su se složili da će odabrati nekoliko pjesama koje će u narednim tjednima objaviti na Fb stranici Pisci i Književnost. Poeziju treba njegovati, treba je širiti u sve zemlje svijeta i treba biti dostupna što većem broju čitaoca.

Pjesme koje autori nisu potpisali imenom i prezimenom te pjesme bez naslova su diskvalificirane. Jednako tako i u situacijama kada autor nije poštivao ostala natječajem zadana pravila. 

NAGRADE:

* Besplatno sudjelovanje u izdavanju međunarodne zbirke poezije čiji je organizator grupa Pisci i Književnost.

* Besplatni primjerci knjiga.

* Prigodne zahvalnice/diplome za prvih 10 mjesta (šaljemo ih u pdf formatu koji pobjednik/ca može isprintati za uspomenu.

Nagrade će se podijeliti ovim redoslijedom:

1. mjesto: Pobjednička pjesma i još 9 pjesama po izboru autora uvrštavaju se u zbirku, ako zadrže kvalitetu i odobri ih urednički odbor. Autor dobiva 4 besplatna primjerka knjige (poštarina gratis unutar Hrvatske).

2. mjesto: Pobjednička pjesma i još 3 pjesme po izboru autora uvrštavaju se u zbirku, ako zadrže kvalitetu i odobri ih urednički odbor. Autor dobiva 2 besplatna primjerka knjige (poštarina gratis unutar Hrvatske).

3. mjesto: Pobjednička pjesma uvrštava se u zbirku. Autor dobiva 1 besplatan primjerak knjige (poštarina gratis unutar Hrvatske).

Autorima koji se rangiraju na četvrto, peto, šesto, sedmo, osmo, deveto ili deseto mjesto pjesma se uvrštava u zbirku.

Za objavu autorskih radova u međunarodnoj zbirci poezije ne postoji nikakva materijalna naknada. Autori koji sudjeluju u projektu prihvaćaju pravila i dozvoljavaju da se njihove pjesme uvrste u međunarodnu zbirku poezije. Također, pristankom dajete dozvolu lektoru, korektoru i uredničkom odboru da isprave očigledne gramatičke i pravopisne pogreške u pjesmama.

Prvom prilikom, kada počnu novi pjesnički projekti u organizaciji grupe Pisci i Književnost, deset autora koji su pobijedili na ovom natječaju i njihove pjesme naći će svoje mjesto u zbirci te će time biti iskorišteno besplatno sudjelovanje, kako je gore u tekstu već navedeno.

Molimo autore čija su imena istaknuta u ovom postu, da nam se jave u inbox stranice ili na email knjigamojprijatelj@outlook.com radi slanja pjesama, prigodnih zahvalnica/diploma i knjiga.

U Zagrebu, 1.5.2019.