Poezija Sanjaj u bojama - Gordana Bartol

2020-11-19

Zbirka pjesama spisateljice Gordane Bartol - SANJAJ U BOJAMA

Dragi čitatelji, uskoro iz tiska izlazi knjiga poezije od Gordane Bartol, spisateljica čije ste pjesme čitali na svim našim stranicama Pisci i Književnost, kao i na njezinom profilu. Pisci i Književnost je organizirao uređivanje knjige, a nakladnik i tiskara je Redak. Kvaliteta tiska je vrhunska, pohvale Redku na odličnoj kvaliteti tiska. Veselimo se da što prije ova knjiga izađe iz tiska i da je primimo u ruke. Puno ljubavi i truda je uloženo u ovu knjigu poezije.

Urednik knjige je Kruno Šafranić.

Odlična Mateja Jurčević je napravila lekturu, a Andrea Krejči korekturu.

Grafičku obradu knjige i lustraciju je crtala Megi Horak Orlić. Kad otvorite cijelu knjigu, dobije se cijela slika: Noć, nebo puno zvijezda, grad... Zanimljivo je to da je ilustratorica ovu ilustraciju crtala više od 48 sati i to nekoliko dana. Najzahtjevnija ilustracija za nacrtati od svih koje smo ikad crtali. Predivna je. :)

Maja Cerjan, urednica bloga Bookworm Maja, napisala je predivan osvrt o Sanjaj u bojama:

Sposobnost jednog autora da sroči osjećaje i žudnje u pjesme nešto je što me se uvijek dojmi. Kada sam dobila primjerak ovih pjesama na čitanje, nisam se pripremila za ono što će one izazvati u meni. Izazvale su košmar osjećaja izraženih tek u nekoliko riječi. Autorica me ugodno iznenadila tako pomno osmišljenim pjesmama koje su ogolile nju, prikazale je kao osobu, osobu s osjećajima i životnošću koja izvire iz nje.

Ovo je zbirka kratkih pjesama pisana slobodnim stihom. Vrlo je posebna i emocijama nabijena svaka riječ i svaki stih u knjizi. Izaziva onaj osjećaj težine koji potiče na razmišljanje. U ovom slučaju autorica nije ogolila samo sebe, već je u čitatelju otvorila portal prema unutarnjem "JA", prema onome što svi mi skrivamo u sebi i nosimo se s time najbolje što znamo. Težina svake riječi postaje breme kojim nas oslobađa potisnutih osjećaja.

Divim se ljudima koji uspijevaju svoje emocije i misli pretočiti u stihove i tako ih ostaviti za neke buduće naraštaje. Da ostanu zauvijek zapisani u tinti, na stranicama knjige, u srcu svakog tko ih pročita.

Autorica se vrlo poetski i lagano izražava, pa samim time zbirka postaje jednostavno i lako čitljivo štivo koje ne stvara zamor u čitatelju, već postaje jedna od onih knjiga za kojima posežete u svakom trenutku kada trebate nešto što će vas nasmijati, rasplakati ili izazvati čežnju ili sreću. Jedna od onih knjiga čije pjesme obiluju stihovima i citatima koje želite zapamtiti. Tako dubokoumno, a istovremeno jednostavno. Tako posebno.

Svaka misao otvara portal u dubinu misli autorice, izraženih na hrabar i zreo način. Put koji je autorica prostrla bez želje za pompom i blještavilom razvikanosti, samo iskrenim riječima koje autoricu čine posebnom - ženom od riječi i osjećaja. Ženom koja je istovremeno i plačljiva i sretna, i ljubazna i tužna. Odabrana. Odabrana da sastavi ove stihove.

Bila mi je čast među prvima čitati ove pjesme. Iako sam više fokusirana na prozu, povremeno se sretnem s ponekom zbirkom poezije i uvijek me zapanji to koliko stihovi izazivaju snažne osjećaje u meni. Gordana je u ovom slučaju zaista nadmašila sve dosadašnje. Baš po mojem guštu. Bez pretjeranog forsiranja rime, a opet tako skladno i lagano pisano.

Knjigu ćete moći naručiti u web knjižari kod nakladnika Redak ili na jedan od sljedećih kontakata:

Adresa: Iločka 19, Split 21000, Hrvatska

Telefon: +385(0)21 544 257

Fax: +385(0)21 544 257

E-mail: knjizara@redak.hr

Svi koji žele posvetu, potpis autorice u knjizi, možete knjigu naručiti direktno od autorice. Možete joj se javiti porukom u njen inbox.

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti