Roman DIMENZIJE NJENOG VREMENA - Katarina Kujundžić

2019-09-13

Opis:
Roman "Dimenzije njenog vremena" je savremeni roman koji prati jedan period života mlade i uspešne Beograđanke Teodore. U širem smislu, roman donosi sliku jednog vremena i prostora, a u užem, prati život likova, njihove unutrašnje borbe u traganju za odgovorima na sledeća pitanja: čemu težimo i šta nam valja činiti?
Teodora je lepa, mlada žena koja živi sa svojim momkom Aleksandrom, mladim i ambicioznim advokatom. Oni imaju sve, ali nikako ne mogu da nađu zajednički jezik i pored velike ljubavi koja ih veže.
Likovi u romanu imaju ime, ali ne i prezime. Nema ni detaljnog opisa fizičkog izgleda junaka, osim nekih pojedinosti. Stiče se utisak da autorka to čini namerno. Kao da želi da zamislimo likove po svome, da ih sami oslikamo, da popunimo konture koje nam ona daje, da se usredsredimo na njihov unutrašnji svet, na borbe koje se u njima vode. Jer takve se borbe vode u svima nama.  

Jezik romana prilagođen je sadašnjem vremenu. Rečenice su kratke, jezgrovite i u skladu sa duševnim raspoloženjem junaka. I sam roman je jezgrovit, a poenta romana je da nema suživota bez tolerancije, ljubavi i razumevanja.
Da li će junaci romana to shvatiti i uspeti da pobede svoje strahove i nesigurnosti, da li će pronaći mir i zbaciti teret koji ih pritiska, ostaje na čitaocima da otkriju.
Biografija:
Katarina Kujundžić, rođena je 1976. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.
Veruje u istinu! Veruje u predodređenost! Veruje u ljubav i dobrotu! Veruje u Boga i veruje da je dan njenog rođenja na Bogojavljenje - na dan Hristovog krštenja dar i u isto vreme posebna odgovornost prema životnim izazovima i sopstvenom razvoju u svakom smislu.
Ljude smatra vrednim bićima. Ima izraženu empatiju, naročito prema nemoćnima i ne čeka da joj neko zatraži pomoć, sama učini šta može. U harmoniji živi sa svojom porodicom, a zajedništvo, u današnjim uslovima, kada ljudi nemaju vremena jedni za druge, pa čak ni za najrođenije, veoma neguje.
Katarina je osećajna, plemenita, duhovno jaka, karakterna i stoga i darovita u svakom smislu.
Njena posebnost, filozofski pristup i psihološki profil likova u romanu ''Dimenzije njenog vremena'' otvaraju vrata ljubavi, duhovnosti i nasušne potrebe pripadnosti, vraćajući ih svom izvoru, sa pravim obrascem, dajući mladim ljudima nadu kroz veru i to u današnjem vremenu u kom smo svi svedoci velikog broja škola i učenja raznih novih tehnika radi prilagođavanja modernom načinu života, koji ne ostavlja mnogo prostora za bavljenje samim sobom.
Stoga, tema romana je ljubav kao čisto filozofsko, odnosno psihološko pitanje, koje u nekom momentu svako sebi postavlja, koje čitaoca, kao saučesnika u zaključivanju, tera na preispitivanje i promene, bilo voljne ili nevoljne.
Na ovaj način, Katarina Kujundžić, deleći iskustvo jedne mlade žene, u svakom pogledu čitaocu otvara nova vrata samospoznaje i promišljanja. 

Katarina Kujundžić
Izdavač: UK Umetnički horizont
ISBN 978-86-6056-014-0
Pismo: latinica
Br.strana: 124
Godina: 2019. 

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti