Roman “Jom Kipur” - Ivana Šojat-Kuči - osvrt: Maja Hepp Takalić

2019-05-13

Samo dvoje ljudi su akteri ovog romana. Jedan hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar, koji je propatio u logoru Stajićevo i mladi psihijatar koji je još nepriznat u liječničkim krugovima jer nema baš iskustva, a kao čovjek je zbunjen jer je posvojeno dijete romskog porijekla.  

Ovdje se događa ispovijed, dan pomirbe sa samim sobom, a pitanje je kada će doći dan pomirbe između suprotstavljenih strana u ratu , kako će se zaboraviti sve traume , duboke podjele koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo.

Jom Kipur. Dan pomirbe. Roman koji bi svi skeptici trebali pročitati, svi oni koji ne razumiju PTSP, bolest našeg društva, koji podcjenjuju ljude koji su nas branili i ginili da bi mi danas imali državu.

Nažalost, mnoge su žrtve uzaludne jer su oni koji su bili daleko od bojišnica uspjeli opljačkati, pokvariti sve što se pokvariti moglo.

Roman koji toplo preporučujem, kao i druge romane ove moje Osječanke koju čitam i poštujem kao ni jednog domaćeg pisca.
Pročitajte Jom Kipur, ako se pitate zašto se hrvatski branitelji ubijaju kao muhe, ili još bolje, pročitajte ga ako se to ne pitate. 

Osvrt napisala: Maja Hepp Takalić, čitateljica