Roman Konstantinopol 1054. A.D. - Dražen Filošević

2019-08-12

Sinopsis:

Godimir je mladi hrvatski velikaš u službi eparha Konstantinopola koji radi kao istražitelj na rasvjetljavanju serije brutalnih ubojstava i pljački ječma što su pogodile prijestolnicu Istočnog Rimskog Carstva.

Služba u kojoj se nalazi je dobra krinka za ono zbog čega je nekoliko godina ranije došao u grad, a to je špijuniranje i uhođenje za račun hrvatskog kralja Stjepana III. Dobroslava. Radnja romana odvija se u vremenskom rasponu od prosinca 1053. do 16. srpnja 1054. godine, odnosno do polaganja papine bule na oltar Aje Sofije od strane njegovih legata kojom se izopćava patrijarh Carigrada Mihajlo Cerularije, događaja koji je u povijesti ostao zabilježen kao Veliki crkveni raskol.

No, taj događaj nije okosnica radnje nego je to otkrivanje zavjere kojoj je cilj srušiti cara. Vlasti saznaju da je ječam, strateški proizvod zbog čijeg se krijumčarenja gubi glava i koji je ukraden iz državne riznice, predviđen za proizvodnju jednog pića neobičnog u tim krajevima - piva. Krađom ječma te proizvodnjom i prodajom piva zavjerenici žele uzdrmati gospodarski poredak, izazvati nemire i u konačnici preuzeti vlast.

Glavni junak nekoliko puta jedva spašava živu glavu, preživljava ranjavanje i težak pad, zarobljavanje, razočaranje u ljubavi te na kraju pronalazi odnosno, prema običajima tog doba, otac mu dogovara životnu družicu.

 Otac Dražimir, predstojnik dvora hrvatskog kralja - tepčija, dolazi u Konstantinopol po nekom drugom poslu, ali neizostavno biva uvučen u avanture koje prate njegovog sina. Porijeklom je iz Vrha Rike, sela na izvoru Cetine gdje se i dan-danas nalazi ruševna crkva Svetog Spasa.

Ujak Dobronja je iz roda Madijevaca, poznate obitelji koja je u Zadru generacijama bila najutjecajnija davši niz priora (načelnika grada), biskupa i bizantskih protospatora (upravitelja bizantske teme (pokrajine) Dalmacije), bogati je trgovac oženjen Mlečankom. Dvadesetak godina živi u Konstantinopolu te preko svojim brojnih veza na visokim položajima nastoji izvući maksimalnu korist za sebe i hrvatskog kralja u čijoj je službi.

Godimirovi najbliži suradnici su Gunnarr iz Upplanda u današnjoj Švedskoj, časnik Varjaške garde te istražitelj Makarije, mladi Grk njegovih godina, dok Lazar iz Niša, prijatelj sa studija, nespretni debeljuškasti arhitekt koji mu pomaže u istrazi, na kraju aktivno sudjeluje u završnim događanjima.

Važni likovi u romanu su i dva liječnika na Carskom dvoru. Pribina, bivši rob porijeklom iz Bosne, bogumil koji prelazi na islam, Godimirov nekadašnji učitelj iz Zadra te Al-Sakalib, Perzijanac rodom iz Hamadana, Dobronjin prijatelj koji je voditelj liječničke ekipe.

Biografija:

Dražen Filošević, rođen 04. prosinca 1967. godine u Slavonskom Brodu gdje i danas živi sa suprugom i dva sina. Po zanimanju je diplomirani inženjer strojarstva. Od djetinjstva voli čitanje i pisanu riječ, a tekstovi su mu povremeno objavljivani u studentskim listovima. Nakon dugog razdoblja neaktivnosti, prije nekoliko godina je odlučio ispuniti svoj dječački san i napisati povijesni roman.

Istovremeno je pisao kratke priče koje su bile nagrađene odnosno pohvaljene na brojnim natječajima, a na nekim od njih su i objavljene u zbirci priča.

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti