Roman za mlade "Bez osjećaja" - Vedrana Harak - osvrt: Maja Hepp Takalić

2019-05-13

...Lako je ići u školu i sve uzimati zdravo za gotovo. Ali ako si ti mali buntovnik bez razloga onda i nije baš tako lako... odličan prvijenac Vedrane Harak... 

Roman za mlade "Bez osjećaja" - Vedrana Harak

Ova simpatična knjižica sigurno neće nikada doći na popis lektire u našoj državi. Uh,ugh... šta bi rekle naše uvažene moralne vertikale na jednu tinejdžericu koja mijenja dečke na tjednoj bazi, koja pije, puši, "sikće" i provodi svoje pubertetske dane ljuta malo na sebe, a malo na sve oko sebe. 

Moram priznati u početku mi je glavna junakinja pomalo išla na živce, jer sama nisam nikada bila toliko ljuta, svađalački raspoložena, totalno nabrijana na svađanje što sa dečkima, što sa prijateljicama, doktorima, profesorima (i taj dosadni sivi ravnatelj!)

I tako, dok hormoni divljaju, naša junakinja Loire završi sa Adrianom, pa njegovim bratom Chaceom, prijateljičinim dečkom Pierrom sa kojim je najduže izlazila, pa kad na kraju dospije na kratko u ludaru tu se još nađe i filmska zvijezda Dorian, preslatki glumac iz jedne sapunice, sa kojim nije pravo ni bila. Ma dobro jednom, možda dva puta. Tko uopće broji!

Sve u svemu odličan prvijenac naše Vedrane. Istina, ima nešto grešaka, uglavnom tiskarskih, ali kada to zanemarimo, kada se prilagodimo i začitamo imat ćemo u rukama jedan jako simpatičan roman o odrastanju, o mukama koje treba proći ako si inteligentna ali buntovnički raspoložena tinejdžerka. 

Da. Jer lako je ići u školu i sve uzimati zdravo za gotovo. Ali ako si ti mali buntovnik bez razloga onda i nije baš tako lako. 

Priča je smještena u jednu američku srednju školu, u jednu bogatu sredinu u kojoj svako dijete vozi svoj auto, gdje nema tipičnih problema koji muče našu djecu. Sve je kao u nekoj pravoj tinejdžerskoj seriji, čak imamo i 13. epizoda, 13 dijelova priče, koji bi mogli funkcionirati i svaki za sebe i ja bi jako voljela da ovu knjigu dohvati neki redatelj. Mislim da bi ovo bila izvrsna teen serija, a naši ne bi trebali izmišljati "toplu vodu" kraj ovakvih mladih pisaca.

Ja ne mogu više reći, nego bravo Vedrana! Samo tako nastavi.

Osvrt napisala: Maja Hepp Takalić, čitateljica  


Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!