Roman Tražeći svjetlost - Brankica Stanić - osvrt: Dragana Latinović

2020-10-15

Sadašnjost isprepeletena prošlošću ne garantuje miran život, to zna i Tina. Ona je protagonistkinja romana "Tražeći svjetlost" koja je vrativši se nakon 4 godine provedene u inostranstvu, upala u kovitlac uskomešanih osjećaja neizbježne prošlosti. Čudesan splet okolnosti dovodi je ponovo na "mjesto zločina" a uz prisustvo istih aktera.

Ne mogu a da ne spomenem prvu knjigu ove autorice, prije par godina u ruke mi je došao roman "Putevima svitanja" hrvatske spisateljice sa Irskom adresom Brankice Stanić. Glavna junakinja romana Tina je bila u zabludi da njena veza sa Filipom ima budućnost, u jednom trenutku upoznaje šarmantnog Luku i ona svoju vezu stavlja na kocku, jer Filip nije zapravo takav kakvim se predstavlja.

Luka je savršen bijeg, a da li zbog njega vrijedi izgubiti sve, te nakon niza nesretnih okolnosti pobjeći. Sada, 4 godine poslije Tina shvaća da je njen povratak u rodnu Hrvatsku ipak neizbježan.

Roman Tražeći svjetlost je nastavak romana Putevima svitanja, jer svaka priča zaslužuje svoj kraj. Bivši vjerenik, bivši ljubavnik, prijatelj iz djetinjstva koji je sada možda i nešto više i Tina. Sama protiv svih, kao i uvijek do sada, ali ovaj put bez mogućnosti bijega, jer neke se partije pokera ipak moraju odigrati do kraja.

Iako zbunjena u ljubavi, beskompromisna je u jednom, a to je ljubav prema fotografiji, koja ju je i vratila u rodni Zadar iz čarobnog Dablina. Irske godine joj nisu dale mir, jer iako je pobjegla od svega nije mogla pobjeći od same sebe. Postoji li granica između prošlosti i sadašnjosti i da li hod po toj liniji može završiti kobno saznaćete ako ovu knjigu uzmete u ruke.

Ljubav je univerzalna istina, ona čija spoznaja ispunjava naše biće u potpunosti, no šta ako mi sami nismo spremni da se tome prepustimo. Da li će prava ljubav čekati na nas, na ono vrijeme kad odlučimo da smo spremni za nju. Ima li život popravni, jesmo li spremni rizikovati sve i odigrati onaj ključni potez u kojem otkrivamo sve svoje karte, te da li je Tina spremna da zaigra još jednom tu igru.

Neću vam otkrivati sam tok radnje, knjigu sam pročitala u jednom dahu i kraj me ostavio pomiješanih osjećanja. Divna ljubavna priča, koja suptilno otvara neka pitanja za razmatranje. Uživaćete čitajući.

Iskrene preporuke!

Osvrt napisala: Dragana Latinović  

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti