Zbirka pjesama IDE SVAŠTA! - Jurij & Daria Lisenko - recenzija: Dragana Latinović

2019-05-14

"Kao bašta puna raznobojnog cvijeća, pred čitaocem se pruža svijet mašte Jurija i Darie"   

Pisati za djecu, pjesnika dovede u nezavidan položaj jer djeca vaše pisanje ili vole ili ne vole, kod njih nema zlatne sredine. Pisati za djecu na jeziku koji nije vaš materinski, svakako ne olakšava taj zadatak, naprotiv, otežava ga. Književni dvojac Daria i Jurij Lisenko su taj zadatak odradili više nego odlično.

Otac i kćerka iako po nacionalnosti Ukrajinci, uspješno pišu na jezicima koji im nisu materinski, raskošno prenoseći svoj talent i ispisujući redove poezije za djecu na kojima bi im mogli po zavidjeti mnogi autori dječjeg žanra.

Zbirka pjesama "Ide svašta!" je poput divne niske bisera. Ušetala je u paviljon dječje literature i zauzela svoje zaslužno mjesto. Autori se vješto poigravaju s riječima, ponekad dodajući svoje izmišljene u skladu s tim da je mašta glavno obilježje ovog tipa književnosti.

Kotrljanje slova da svakom stranicom dobija na zamahu.
Razigranost stihova golica um čitaoca i odvodi nas u svojevrsni svijet mašte. U tom svijetu raznobojna slova tvore razigrane riječi koje lepršavo klize nebom djetinjstva. Stvara se dojam da je sve blizu, nadohvat ruke, da zlo ne postoji nego samo bezgranična sreća koja očarava sve koji se usude da otvore korice zbirke pjesama "Ide svašta".

Pisati znači živjeti, jer pisac inspiraciju pronalazi u običnim svakodnevnim sitnicama koje se pisanjem pretvaraju u neobične. Dakako da su tako nastali i stihovi zbirke pjesama za djecu "Ide svašta!".

Kao bašta puna raznobojnog cvijeća, pred čitaocem se pruža svijet mašte Jurija i Darie. To je svijet raznolikosti, svijet ljubavi, svijet o kakvom svi maštamo. U tom svijetu ne postoji loše, jer mašta ipak može svašta!
Čitatelji sigurno neće požaliti ukoliko odluče pročitati "ide svašta!".

Recenziju napisala: Dragana Latinović, spisateljica, BiH