Zbirka poezije "Tiger" - Emil Gebeješ - osvrt: Daria Lisenko

2019-05-13

Kada primite u ruke zbirku pjesama Emila Gebeješa prvo na što čete pomisliti je tetovaža. Da, upravo tetovaža - slika na koži, simbol na tijelu, koji odaberete za sebe da vas inspirira, da podsjeća na najljepše trenutke, a možda i da vas opomene. To znate samo vi. U svakom slučaju tetovaža postane na kraju dio vašeg identiteta i linije iscrtane na vašoj koži dobije na značenju i emotivnoj vrijednosti. Po istom principu autor poigrava sa čitateljem, gdje na bijelu površinu papira štamparskom tintom ispisuje kurzivom svoje pjesme, koje uvijek počinju elegantnim, vijugavim, velikim slovom i koje nikada nemaju naziv. Nemaju nazive jer nisu potrebni. Umjesto naziva svatko od nas može staviti svoje ime ili ime onoga kome poručuje pjesmu. Baš kako što je i sa tetovažama.

Zbirka Emila Gebeješa se zove Tiger, dakle Tigar na engleskome, što nas upućuje na poznati simbol za "moć, bijes, strast, ljepotu, brzinu i okrutnost", koji daje nama razumijevanje o tome kakav je ton ove zbirke. Autor pruža čitatelju u svojim pjesmama čitavu paletu tema i motiva u kojima svatko može pronaći nešto svoje. Tu je i kritika potrošačkog društva, unutarnja borba sa svojim demonima, mjesto umjetnika, odnosno pjesnika u društvu i svijetu, pitanja egzistencijalističkog karaktera, egzotike drevnih kultura i poganskih religija i naravno ljubav, kao spas u ovome svijetu. Tako možemo reći da je poezija Gebeješa upravo kao i tigar: ponekad bijesna i okrutna, ponekad strasna i lijepa ali u svakome slučaju posjeduje moć, kojom može privuči i najzahtjevnijeg čitatelja. Samo je na vama, koji motiv će zgrabiti vašu pažnju prvim. Uz tekst slijede i slike, predlošci simbola, znakova, sličica, koji dodatno pojačavaju asocijaciju sa umjetnošću tetoviranja, ali i stvara dojam egzotičnosti što tjera na ponovo čitanje pjesama i traženje možda još neotkrivenih značenja.

Ako ste u potrazi za nečim neobičnim i novim na domaćoj poetskoj sceni Tiger Emila Gebeješa je bez sumnje dobra odluka. Dali vas zanima, koju pjesmu čete osjetiti kao vašu? Mi smo svoju već odabrali :) 

Pozdrav Dionisu,

Vladaru vina i plodnosti

Bogu mistike i novog života;

Onome koji je pobijedio Smrt

I ponovo uskrsnuo.

Pred tobom stojim

Tražeći komadić božanske mudrosti.,

Da učiniš me hrabrim i čistim.

Ožari me mudrošću,

I ispuni me svojom snagom,

I ja pijan sam od tvoje žestine.

Kroz tebe istina dolazi.

Osvrt napisala: Daria Lisenko, ukrajinska umjetnica i spisateljica