Zbirka priča "Ticala" - Jelena Zlatar - osvrt: Kruno Šafranić “Ticala su poput likera Cherry Brandy”

2019-05-14

Započeo bih osvrt s odlomkom iz knjige: 

 "Bila bi stvarno šteta da sada doživim srčani udar, pomisli i nasmije se. Zatim se nasmije glasnije. Njegov smijeh prolomi se praznom sobom i zaustavi se na nečistim prozorima." 

Jako sam se veselio ovoj knjizi jer nisam znao što očekivati. Pročitao sam njezin roman Slijepa točka (CeKape, 2015.) i bio mi je odličan. Zato sam odlučio pročitati i Ticala (Hena com,2016.), njezinu drugu zbirku priča nakon Odjavne karte (CeKaPe, 2014.). Ako bih za Slijepu točku rekao da je 100% pogođena, tematski i literarno, onda su Ticala nadmašila njenu prethodnu knjigu za čak 200 %. 

Slijepa točka je kao viski, uzdrma te, uživaš u njoj. 

Ticala su poput likera Cherry Brandy s kockicama leda i najfinijom čokoladicom. Uzdrma te još više pa imaš osjećaj kao da letiš. 

 Jelena se razvila kao spisateljica: napredovala je, obogatila vokabular i puno više od toga. Primjerice, priča Ne provociraj prepuna je emocija, kao podmornica koja se uzdiže da pogleda sunce, a zatim utone u najdublje more, u samu srž oceana gdje se rasplamsa u predivnim rečenicama koje samo Jelena može napisati. 

U Ticalima, Jelena se pokazala kao vrsna pripovjedačica. Ono što mi se čini najsnažnijim u njenom pripovijedanju jest pisanje iz muške perspektive. Odlično joj leži ulaženje u muški um kao spisateljici i mislim da bi se trebala čak i više fokusirati na to budući da jako zadržava čitateljsku pažnju. 

Što je to što ovu knjigu razlikuje od ostalih? 

 Kao što John Wayne zna kako da odigra kartu protiv negativaca, tako Jelena Zlatar ima čitav špil karata da zabavi čitatelja, a mislim da je to odličan recept za bilo koju knjigu. S pregršću vrsnih opisa emocija i psiholoških zapažanja do najsitnijih detalja, 

Jelena gradi priču poput vrsnog arhitekta. 

 Kockice leda se niti ne stignu otopiti u likeru Cherry Brandy, a vi poželite natočiti još i uživati u pričama. 

Ogoljela je do kosti priče koje je započela, a istovremeno je mnogo toga prepustila na mašti čitatelju. Vi možete biti dio početka njezinih priča ili dio kraja. Nakon pročitanog, Ticala će vam još dugo ostati u sjećanju. Preporuka. 

 Osvrt napisao: Kruno Šafranić, pisac, Zagreb