Snežana Kanački: "Sledite svoj unutrašnji glas. Ukoliko je on taj koji ne da mira i želi da bude glasan i jasan i viđen kao reč na papiru ili scena na filmu, hranite ga."

2020-03-31

Intervju sa spisateljicom Snežana Kanački 

Snežana Kanački, rođena 27.01.1987 u Beogradu. Studirala je biomedicinsko inženjerstvo a danas se bavi kliničkim ispitivamjima. 2018. godine objavljen prvi roman, Polaris poslednji grad (Nova Poetika). Idejni je tvorac i jedan od autora zbirke horor priča Besan, čiji je prvi deo izašao 2019 godine (Slovensko Slovo), a drugi deo Besan 2 izlazi ove godine.

U kojoj godini se javila želja za pisanjem?

Nekako sam oduvek znala da volim da pišem, pogotovo u osnovnoj školi kada su nastavnice hvalile moje pismene sastave. Kasnije, u srednjoj školi, okušala sam se u pisanju pesama ali to se nije zadržalo. Više me je vuklo pisanje proze, u formi kratkih priča a kasnije i romana.

Volite li rađe knjige ili filmove? Ili oboje?

Volim obe vrste umetnosti, mada više knjige. Možda je potajno san svakog pisca, a moj jeste svakako da mu se snimi film ili serija po knjizi. Dug je put, ali svakako mislim da oni koji su uporni da mogu to da ostvare i da vide svoje likove kako žive na filmskom platnu.

Koliko šalica kave popijete dok pišete?

Veoma zanimljivo pitanje, ali nekako mi se taj napitak ne uklapa u pisanje s obzirom da uglavnom pišem uveče ili kad mi dođe inspiracija, a to najčešće zna da bude u prevozu.

Slušate li glazbu dok pišete?

Muzika bi mi verovatno odvukla koncentraciju od pisanja, ali isto tako bi možda i bila produktivna u smislu da me "odvuče" na drugu stranu. Zapravo, kad pišem, tad ne vidim i ne čujem ništa drugo sem te niti koja se lagano odvija unutar uma, kao igla koja se utiskuje u cilindar.

Što bih vidio da sjedim pored vas dok pišete? Da li bi to bila šalica kave, čaja, sendvič, hrpe knjiga, rječnika, izgrižena olovka ili nešto što ovdje nije spomenuto?

Najverovatnije ništa od navedenog, a obzirom da imam tu naviku da pišem u mobilni telefon, tako da drugima to deluje kao da igram neku igricu ili se dopisujem s nekim.

Što mislite, tko Vas više čita, mlađa ili starija populacija?

Iako je moja želja da se žanr naučne fantastike prigrli tako da ne zna za granice, uglavnom je to mlađa publika koja je upoznata sa različitim vrstama fikcije.

Izdali ste SF roman Polaris poslednji grad, koji su čitatelji jako dobro prihvatili. Kako je nastao roman? Pišete li iz glave ili imate već unaprijed razgrađen kostur romana?

Ovo mi je jedno od omiljenih pitanja. Tačno se sećam scene kada mi je došla ideja za roman. Čak šta više, sećam se i datuma. Bio je to 7.7.2007me. Priča je tekla tako da sam ga samo prepisala iz glave. Sve je bilo unapred osmišljeno i nije zahtevalo mnogo dorade i sklapanja priče. Trebalo mi je skoro 10 meseci da ga napišem i sredim tekst, ali nažalost, u tom stanju je stajao punih 10 godina. Tek 2018te sam rukopis predala izdavačima na čitanje. 

Najavili ste prevođenje Polaris poslednji grad na hrvatski, slovenački i engleski jezik. Hoće li se naći u knjižnicama i knjižarama?

S obzirom na sadašnje stanje u regionu i svetu, mnoge manifestacije, kao i projekti su na čekanju. Festival SFeraCon na kome sam trebala da učestvujem je pitanje da li će se održati, kao i CoNZealand na koji sam pozvana da učestvujem - najveći festival naučne fantastike na svetu koji će biti virtuelan, bi mi otvorili mnoga vrata i započeli saradnju sa stranim izdavačima, pogotovo sa engleskim govornim područjem. Ostaje da se sačeka da dođe bolje vreme i da se krene u osvajanje nove publike kao i izdanja Polaris-a na mnogim jezicima.

Čitatelje jako zanima kad će drugi dio Polarisa pod nazivom Dormnet, 30.02 - projekat Polaris? Ima li u njemu novih likova i nekih novih iznenađenja?

Dormnet je drugi deo sage o Polarisu, a radnja se dešava u 23ćem veku. Priča ide unazad, kao neka predapokaliptična uvertira u početak propasti. Ima novih likova, ali ima i onih koji su dominirali u Polarisu. Novih iznenađenja ima takođe, a to ćemo videti čim roman ugleda svetlost dana, nadam se ove godine.

Tko je radio naslovnicu za Polaris poslednji grad?

Ideja je moja, ali pošto nisam vična u crtaju, kao ni u softveru za crtanje, taj posao sam poverila svom najboljem prijatelju Milanu Simiću, koji je takođe i jedan od autora zbirke horor priča Besan, kao i Besan 2.

Autorica ste i idejni tvorac zbirke horor priča Besan koji je izašao 2019., a Besan 2 izlazi ove godine. Od kuda ideja za tu zajedničku zbirku horor priča? Možete li nam reći nešto više o tom projektu?

Kada sam objavila svoj prvi roman, mnogi su me pitali kako sam to postigla, šta je sve potrebno, kako se obratiti izdavaču, koliko strana treba da ima roman, jel sam se obogatila, i još mnogo pitanja. Jedno od tih stidljivih pitanja je bilo vezano za to kako prevazići taj momenat da se nešto pošalje drugoj osobi na čitanje, pogotovo nepoznatoj. Pošto sam i ja imala taj problem, pokušala sam prvo da predam priču na čitanje i taj savet sam dala i drugima. Onda mi je pala ideja da povežem nekoliko pisaca koje sam do tada upoznala i da uz njihove priče pridružim i priče onih koji do sada nisu imali objavljeno delo. Tako i nastao prvi konkurs za Besan, tačnije priče za besanu noć vol 1. Priče su stizale sa raznih strana, i iz zemalja regiona. Besan 2 je imao još veći odziv i time smo dokazali da horor žanr ima šanse da zaživi na našim prostorima. 

Koliko su vam važna imena likova u vašim knjigama? Da li birate imena koja vam se sviđaju ili kako zvuče ili po njihovom značenju?

Teško pitanje. Za neke likove mi ime samo došlo, nekako mi se slagalo uz njihovu ličnost, a za neke sam morala da smišljam mesecima. Kada sam pisala, to ime koje nisam imala sam ostavljala prazno, kako bih popunila kada mi dođe inspiracija. Važno je i kom regionu je knjiga namenjena. Imena likova u Polarisu su univezalna, nisu regionalna, dok u horor priči za Besan ima regionalnih.

Pišete li poeziju?

Kao što sam predhodno napomenula, pokušala sam ali ne ide tako lako kao proza. Nekad mi dođe inspiracija ali nije baš vredno hvale. Pesme su intimne, stoga nisam spremna da ih dam nekome na čitanje.

Kojeg književnika ili književnicu bi rado pozvali na ručak (večeru) i razgovor?

Ako moram da biram jednog, nek to bude Den Simons.

Tko su vaši najdraži autori i da li su oni utjecali na vaš rad?

Uh, ima ih dosta. Den Simons, Mari Šeli, Kejleb Kar, Džordž RR Martin, Šarlot Bronte...

Koja vam je životna želja? Da li vam se ispunila?

Životna želja mi je da se snimi film ili serija po mom romanu, da vidim likove kako oživljavaju i glumce koji ih interpretiraju... Mislim da bi to značilo da je moja umetnost tada besmrtna, i da će nakon mene ostati barem nešto što sam stvorila na ovom svetu. Deo želje mi se ispunio, a ostalo zavisi najviše od moje upornosti.

Izdvojite nam iz svojih romana jedan citat?

Naši voljeni upokojeni zapravo samo spavaju. Oni nikada neće zaista umreti sve dok živi naše sećanje na njih.

Što čitatelje/spisatelje po vašem mišljenju zapravo privlači stranoj književnosti?

Nekako mislim da je to ime autora, značaj da je čitan i prevođen na razne jezike, da je po knjizi snimljen film, da je dobio nagradu...to mi zvuči kao da su uzeti već formirani i gotovi proizvodi u smislu već utabanog terena i puta, dok se novi koji se bore i grabe za svoje mesto s velikanima guraju u stranu dok sami ne postanu veliki kao svoji strani idoli.

Ovo zanima mnoge mlade pisce koji počinju ili već pišu. Koji biste savjet dali mladim piscima kako, zašto i o čemu pisati?

Sledite svoj unutrašnji glas. Ukoliko je on taj koji ne da mira i želi da bude glasan i jasan i viđen kao reč na papiru ili scena na filmu, hranite ga. Počnite, dajte nekome da čita vaše delo, prigrlite negativne komentare i upregnite u svoju korist. Ne budite sujetni, slušajte druge da biste čuli sebe kroz njih. 

Za kraj, ako imate link bloga ili stranicu, napišite nam.

Linkovi za stanice Polaris poslednji grad i Besan

https://www.facebook.com/582652412222008/posts/795108610976386/?sfnsn=mo

 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=535007973805605&id=267876343852104?sfnsn=mo

Intervju sa Snežana Kanački vodio Kruno Šafranić

Pisci i Književnost 31.3.2020.    

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka ©2019 Pisci i Književnost - Izradio Krunoslav Kezić
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti