PiK top 50 najboljih domaćih knjiga - kolovoz 2019

2019-09-13

Zbog puno obaveza (PiK projekti tiskanja zbirki) nismo bili vremenski u mogućnosti zbrojiti analitiku za mjesec srpanj. Zato listu za mjesec srpanj nemamo, ali zato imamo za kolovoz. Napisat ćemo i koja je knjiga bila najbolja u mjesecu srpnju.

Najbolja knjiga mjeseca srpnja 2019. 1. Samo budi tu (Young Adult) - S. J. Aboo Knjiga je viđena više od 80.000 puta, više od 2000 reakcija. Knjiga koja je bila apsolutni hit ovoga ljeta, čitana u nekoliko država. Kako je sada knjiga na prvom mjestu, više neće moći biti na listi najboljih knjiga, jer već ima titulu najbolje knjige mjeseca na 1. mjestu.

Najbolja knjiga mjeseca kolovoza 2019. 1. Njen zaštitnik (roman) - Talijata Knjiga koju ste čitali cijelo ljeto, pisali dojmove, dijelili, lajkali, još jedan veliki hit. Njen zaštitnik je viđen više od 80.000 puta, više od 2000 reakcija. Roman koji je zaslužio prema analitici da bude apsolutni hit mjeseca kolovoza. Kako je sada knjiga na prvom mjestu, više neće moći biti na listi najboljih knjiga, jer već ima titulu najbolje knjige mjeseca na 1. mjestu. Tako ćemo osloboditi mjesto na listi da i drugi romani dobiju priliku da se istaknu na 1. mjestu.

2. Divlji (Prvijenac, sportska romansa) - Amelia Stewart Divlji je viđen više od 40.000 puta, više od 1000 reakcija. Sportska romansa za koju je napisano jako puno osvrta, tako da sve osvrte nismo mogli ni objaviti jer ih je stvarno bilo puno. Neke od osvrta smo objavili na web stranici. Knjiga koja je dobila pohvale od čitatelja iz puno država.

3. Gdje mi je psihijatrica (ljubavni roman) - Marilena Dužman Puno čitatelja upravo ovu knjigu ima u svojoj biblioteci i traži se knjiga više. Često smo se znali šaliti s prijateljima da im treba Psihijatrica. Naslov je fenomenalan. Pohvale autorici na odličnoj knjizi, predivnoj naslovnici, grafičkoj obradi knjige i zanimljivom naslovu. Knjiga je viđena više od 30.000 puta.

4. Plamen ljubavi (ljubavna drama) - Duška Kuzmanović Zahvaljujući čitateljici Ani Anela Pavlic, koja se zalaže za čitanje domaćih autora, predložila je Plamen ljubavi, potaknula velik broj čitatelja na čitanje ljubavnog romana i on je postao pravi hit na društvenim mrežama. Knjiga koja se čitala ovog ljeta, a vjerujemo da će se čitati i cijelu jesen. Knjiga je viđena više od 20.000 puta.

5. Ispred mojih vrata (roman) - Tina Tate Na listi uvijek ima prostora za odlične romane. Ispred mojih vrata je u jednom trenu bio jako, jako blizu da zauzme sam vrh liste kao najbolja knjiga mjeseca. Još uvijek stigne dosegnuti sam vrh, zato molimo čitatelje da pošalju koji osvrt ili fotografiju knjige, kako bi analitika bila potpuna.

6. Iskra kao naša (roman) - Alex Nash Roman je viđen više od 10.000 puta. Čini se na prvu malo, ali to je zapravo puno, ako uzmemo u obzir da smo svega par puta objavili post o ovoj knjizi. Također pozivamo čitatelje da nam dostave fotografije ove knjige, pokoji osvrt, kako bi analitika bila potpuna, jer tako malo nedostaje da knjiga bude na samom vrhu najboljih.

7. Poštovani kukci i druge jezive priče (zbirka priča) - Maša Kolanović Nova zbirka priča koja je u vrlo kratkom vremenu postala hit među čitateljima. Bilo je puno komentara na ovu knjigu, puno reakcija, knjiga koja se kupuje i čita.

8. Želja (roman) - Mana Pass Roman Želja je knjiga koju bi svatko trebao pročitati. Autorice su Nataša Debeljak i Marina Kuleš, a roman je objavljen pod pseudonimom Mana Pass. Ove dvije autorice potiču na čitanje domaćih knjiga, a kako započeti, upravo s njihovom. U ovoj knjizi se krije pravi dragulj.

9. Što ne znaš, ne boli (roman) - Nevena Skočić Nema sumnje da je autorica napravila odličan uspjeh s ovim romanom, koji je izdala uz vlastita sredstva. Knjiga je nekoliko mjeseci među top 10 najboljih, što je odličan uspjeh. Jedva čekamo da izda novu knjigu i da uživamo u napisanom.

10. Bogata nasljednica (roman) - Romana Duvnjak Roman koji se čitao ovoga ljeta na plažama diljem Hrvatske. Naše iskrene preporuke da se javite autorici i naručite svoje primjerke romana. Roman koji je idealan za čitanje kad počnu ovi kišni dani. 

Puno je dobrih romana, domaćih knjiga o kojima se priča i čita. Svaka knjiga na ovoj listi ima svoju čitateljsku publiku. Nekome možda neke od ovih knjiga ne zaslužuju da budu među top 10 ili među top 50, ali, ovo je analitika sa stranica Pisci i Književnost. Imamo dvije grupe, stranicu, web stranicu, profil i Instagram. Čak 6 mjesta s kojih je zbrojena analitika (lajkovi, dijeljenje, komentari, objave...) Možda je dobro spomenuti da u samo jednom danu nakon objave liste, ona je viđena na web stranici više od 8000 puta. Kako dani prolaze nakon objave, brojka pregleda samo raste. Želimo još jednom pozvati čitatelje i pisce, da budu podrška jedni drugima, jer samo tako možemo zajedno istražiti književnu scenu i učiniti je prelijepim mjestom. Kad se male ruke slože, događaju se predivne stvari. Podijelite ovu objavu, izdvojite knjigu s liste koja vam se svidjela, budimo podrška jedni drugima. Čitajmo domaće.

Nagrada za prvo mjesto: Knjiga će biti istaknuta na coveru stranice Pisci i Književnost i pohvalnica u pdf formatu koju autor može isprintati za uspomenu.

Napomena: Pošto je roman Samo budi tu od S. J. Aboo već bio za nagradu na coveru stranice, sada na cover ide roman Njen zaštitnik od Talijate.

Nagrada za drugo i treće mjesto: Pohvalnica u pdf formatu koju autor može isprintati za uspomenu.

Uveli smo još jednu nagradu, počevši od mjeseca srpnja. Radi se o pohvalnici/diplomi za autore koji nesebično pružaju podršku drugim kolegama po peru.

Pohvalnica za mjesec srpanj: Pohvalnicu za mjesec srpanj dobila je Talijata. U komentarima smo uočili da je nekoliko puta pružila podršku autorima različitih žanrova i to samoinicijativno. To su također vidjeli i uočili fanovi stranice. Komentari su na stranici u postovima, a od nas ima pohvale na nesebičnoj podršci koju pruža kolegama po peru. Čestitamo.

Pohvalnica za mjesec kolovoz:

Pohvalnicu za mjesec kolovoz dobila je Nevena Skočić. Njena pozitivna energija kojom zrači, iskrenost, dobronamjerni komentari koje upućuje kolegama po peru, velika su podrška i to treba pohvaliti i nagraditi. Čestitamo.

Najbolja knjiga mjeseca srpnja: 1. Samo budi tu (Young Adult) - S. J. Aboo

Najbolja knjiga mjeseca kolovoza: 1. Njen zaštitnik (roman) - Talijata

PiK top 50 najboljih domaćih knjiga - kolovoz 2019 

1. Njen zaštitnik (roman) - Talijata 

2. Divlji (Prvijenac, sportska romansa) - Amelia Stewart 

3. Gdje mi je psihijatrica (ljubavni roman) - Marilena Dužman 

4. Plamen ljubavi (ljubavna drama) - Duška Kuzmanović 

5. Ispred mojih vrata (roman) - Tina Tate 

6. Iskra kao naša (roman) - Alex Nash 

7. Poštovani kukci i druge jezive priče (zbirka priča) - Maša Kolanović 

8. Želja (roman) - Mana Pass 

9. Što ne znaš, ne boli (roman) - Nevena Skočić 

10. Bogata nasljednica (roman) - Romana Duvnjak 

11. Dvojnica (roman) - Inna Moore 

12. Jakobov san (roman) - Ljubica Biljan 

13. Opća opasnost (zbirka kratkih priča) - Ksenija Kušec 

14. Mikro film (roman) - Mario Šoštar 

15. Otok sreće (roman) - Katy Lind 

16. Putevima svitanja (roman) - Brankica Stanić 

17. Ljubav dolazi kasnije (roman) - Jasna Šemiga-Pintarić 

18. Izlet smrti (humoristični trash-horor) Eric Johansson 

19. Ticala (zbirka priča) - Jelena Zlatar Gamberožić 

20. Seks i glamur (erotsko ljubavni roman) - Ana Bukovac Štefan 

21. Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak (fantasy trilogija za mlade) - Kruno Šafranić 

22. Elisine Vragolije (povijesni roman) - Dayana Evans 

23. Bejla (roman) - Drina Steinberg 

24. Dom (roman za mlade) - Ana Pisac-Serezlija 

25. Jedna noć nije dovoljna (roman) - Andrea Kingston 

26. Uljez (roman) - Vera Bosazzi 

27. Samo jedno ljeto (ljubavni roman) - Valentina Story 

28. Polaris poslednji grad (roman) - Snežana Kanački 

29. Anđeo slomljenih krila (roman) - Arjeta Uzunaj 

30. Ples u dvorištu (zbirka priča) - Marija Rakić Mimica 

31. Nije lako dijete biti (poezija) - Julijana Plenča 

32. Bez osjećaja (teen roman) - Vedrana Harak 

33. Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi (zbirka priča) - Denis Špičić 

34. Tragovi (roman) - Marijana Dokoza 

35. Između dodira i snova (poezija) - Evica Kraljić 

36. Slasna polja (roman) - Nemanja Milićević 

37. Mjesec je svjedok (roman) - Damir Pervanović 

38. Boja meda (poezija) - Davorka Črnčec 

39. Odjevena tišinom (poezija) - Ljubica Sedlaček 

40. Iz polovine duše (poezija) - Katarina Vrca 

41. Kada duša progovori (poezija) - Anica Ivić

42. Zlatni zmaj (fantasy roman) - Siniša Sušić 

43. Tango za kraj (poezija) - Marija Lovrić-Crnjac 

44. Nadomjestak za nevinost (poezija) - Gabrijel Barišić 

45. Odupri se tami (roman) - Gorana Čobanović 

46. Nositelj elemenata (fantastika) E. K. Botica 

47. Ljubav, beba, blagostanje i sranje - Ivana Šešo i Emina Pršić 

48. Naročito ljeti (biografija) - Ankica Tomić 

49. Ničim izazvana (poezija) - Tea Žigman 

50. Glas iz Sahare (zbirka literarnih radova) - Damir Vujnovac

Prijedlog za rujan 2019. Pišite osvrte, recenzije, citate, fotografirajte knjige... Bilo jednom u Medulinu (SF roman) - Saša Šebelić

PiK top 50 najboljih domaćih knjiga dobili smo tako što smo gledali analitiku grupe, stranice, profila i Instagrama Pisci i Književnost. Knjige koje su često komentirane na našim stranicama, lajkovi, slale su se poruke i upiti o njima, pisali se osvrti, recenzije i fotografirale knjige... To sve smo uzeli u obzir i složili listu najboljih knjiga. Možda nekome ovo nisu najbolje knjige, ali analitika je rađena prema statistici Pisci i Književnost i nije nam namjera umanjiti vrijednost bilo koje druge knjige koja nije na ovoj listi ili nije spomenuta.

Napomena: Na PiK top listi se mogu naći samo one knjige koje su prethodno bile objavljene na stranicama Pisci i Književnost. Knjige koje nikad nisu bile objavljene na stranici Pisci i Književnost, ne mogu ući na ovu listu.

Vaše prijedloge knjiga, osvrte, recenzije, fotografije knjiga, možete objaviti na našim stranicama, poslati porukom u inbox ili na email knjigamojprijatelj@outlook.com Knjige koje budu više puta spomenute, svakako će ući u razmatranje i kategoriju najboljih knjiga prema statistici Pisci i Književnost.

Pisci i Književnost