Pjesnički dvoboj: Daria Lisenko i Vivian Voda

2019-04-14

Pjesnički dvoboj: Daria Lisenko i Vivian Voda 

Pjesnički dvoboj između ukrajinske umjetnice i spisateljice Darie Lisenko koja trenutno živi u Zagrebu i hrvatske spisateljice Vivian Voda koja živi u Zagrebu i Beču, a bavi se glazbom i pisanjem. 

Pjesnički dvoboj je organizirao CeKaPe (Centar za kreativno pisanje) iz Zagreba, a održao se 25.4. u Zagrebu, Petrinjska 4 u Ekspress baru. 

Pjesmama su se borila dva različita stila, a svaki je poseban na svoj način i ima svoj odraz u originalnosti i jačini. Nema sumnje da je ovo jedan od najljepših pjesničkih večeri. Smijeha nije nedostajalo, a to je upravo ono što ovakve večeri čini zabavnima i zanimljivima, kako za pjesnike, tako i za čitatelje i goste. 

Moderatorica večeri pjesnikinja Josipa Marenić, uljepšala je večer poezije sa vedrinom te odličnim pitanjima koja je postavljala Darii i Vivian. Vivian je zasvirala na gitari i zapjevala na engleskom što nas se jako dojmilo. 

Pjesnici često svoj kutak pronađu na društvenim mrežama gdje objavljuju pjesme i druže se s drugim pjesnicima i piscima. Sve češće njihovi stihovi pronalaze svoje utočište i na javnim mjestima, a publika to pozdravi s pljeskom i traži još što je svakako poticaj da bi ovakve knjiške događaje trebalo organizirati sve češće. 

Na fotografiji pisac Kruno Šafranić, spisateljica Daria Lisenko,                      spisateljica Vivian Voda i čitateljica Nikolina Surla. 

Vivian Voda, rođena 1983. Završila je glazbenu školu/klavir i faklutelt filozofije i franscuskog u Beču. Bavi se glazbom kao kantautorica od 2004. Izdala u vlastitoj nakladi albume PreCollections sa pjesmama na engleskom i hrvatskom, kao i eseje m.o. o Marquis de Sade-u i Georges Bataille-u u nakladi Grinverlag-a na njemačkom. Sa Janusom Hrynkiewicz-Sudnik-om je izdala eMeditate, igru meditacije za android, te daljne duhovno inspirativne aplikacije u seriji PostmodestieApps. Sada piše eseje tj. poetsku prozu o unutarnjoj borbi, bitku, spoznaji, razumjevanju, mislima i stvarnosti, te ženskoj seksualnosti. U poeziji piše o ljubavi i riječima. Živi u Zagrebu i Beču, gdje se bavi sa glazbom i pisanjem.

Daria Lisenko , rođena je 1992. Studirala je u Kijevu germanistiku i završila za bakalaura. Trenutno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dovršava diplomski studij iz germanistike i povijesti umjetnosti. Bavi se pisanjem i slikanjem. Dosada je imala šest samostalnih izložbi pod nazivom "Jedan pogled kroz kemijsku olovku". Poeziju piše od mladih dana. Gost je tribine "Jutro poezije". Objavljivala je poeziju u časopisu "Riječi" (Matica Hrvatska Sisak), te je pobjednica natječaja grupe Pisci i književnost. Trenutno radi na zbirci poezije "Egzistencijalizam u praksi" i prve korake u pisanju kratkih priča. 


Tekst napisao: Kruno Šafranić, pisac