Roman "Devojka s pomorandžama" - Justejn Gorder - osvrt: Dragana Latinović

2019-05-13

Georg je jedan obični dječak, čiji se život mijenja iz korijena nakon što pročita pismo koje mu je ostavio otac, koji je preminuo kada je on imao samo 4 godine. Sada 15-godišnjak sa uspomenama na oca koje polako blijede, on se suočava sa pričom koji ga vraća u prošlost. Zagonetka o pravom indetitetu djevojke sa pomorandžama, i zašto ona sa sobom nosi baš punu kesu pomorandži nam otkriva pobliže ko je bio Jan Ulav. 

Mladi 19-godišnji student medicine Jan Ulav nije ni slutio da će mu jedan susret promijeniti tok života i odvesti ga u jednu bajku. Kao i svaka bajka ona počinje pomalo nespretno, ali se priča polako razvija poput pomorandže koja se kotrlja po podu tramvaja, dok Jan Ulav hipnotisano gleda u tajanstvenu djevojku u narandžastoj jakni, čije ga lice podsjeća na vjevericu. Djevojka izlazi na idućoj stanici, a njemu jedino preostaje da prati trag pomorandža po Oslu. 

Preplitanje sadašnjosti i prošlosti, predstavlja nevidljivu nit vodilju ove romansirane bajke. Kada Jan Ulav i treći put sretne tajanstvenu djevojku, nađe se pred izazovom koji mu ona postavlja, a to je strpljenje i čekaje. Nakon što mu stigne razglednica na kojoj se nalaze pomorandže i tajanstvena djevojka, on odlazi u Sevilju. Misteriozna djevojka postaje Veronika, njegova drugarica iz djetinjstva, a uskoro i supruga. I kada se činilo da će ova bajka imati srećan kraj, sudbina okreće kartu i Janu Ulavu ostavlja tako malo srećnih trenutaka da ih provede sa svojom porodicom. Godinama kasnije Georg se upoznaje sa ocem, i da potraži odgovore na neka jako bitna pitanja, kojim njegov otac i ako nije tu daje svoj pečat na njegovom daljem odrastanju.

Iskrena preporuka!Osvrt je objavljen na blogu: https://knjigaija.blogspot.ba/2016/11/roman-devojka-s-pomorandzama-justejn.html

Osvrt napisala: Dragana Latinović, spisateljica