Zbirka poezije “Ide svašta!” - Jurij Lisenko & Daria Lisenko

2019-04-14

OTOK KRK

Ima zbrka
oko Krka
Što to znači - otok Krk? 

To je jedno čudno ime
Što se htjelo reći njime?
Njegov smisao je mrk!

Hajde, smisli ime novo
Dodajmo bar jedno slovo
To će biti dobar trik

Neka odsad otok viče
Neka urla, neka kliče
Neka bude otok Krik!

Na pučini, na dnu mora
Stoljećima spava mȍra
Divovski i strašni rak

Dio noge mu se vidi
U obliku oštre hridi
To je dakle otok Krak

Iznad mora leti vrana
Ponosna i samohrana
Širok njoj je vidokrug

Gle otoka iznenada!
To je zemlja vranjih nada
Divan otok Kruk-Kruk-Kruk!

Sredili smo, eto, zbrku
Dali puno smisla Krku
Sad je jasan njegov lik!

Neka znaju svi na svijetu
Najbolji je na planetu
Slavni otok Kruk -Krak- Krik!

Autor pjesme: Jurij Lisenko(Pjesma je objavljena u okviru zbirke poezije "Ide svašta!")

O autorima:

Jurij Lisenko 

Rodio se 9. svibnja 1958. godine u Kijivu, Ukrajina.
1980. završio je slavistiku (ukrajinski, hrvatski i srpski jezici) na kijivskom Sveučilištu "Taras Ševčenko". Od 1980. do 1997. godine predavao je ukrajinski jezik i stilistiku, kao i tadašnji srpskohrvatski na fakultetu novinarstva Sveučilišta u Kijivu. 

Obranio magistersku disertaciju, objavio više od 20 znanstvenih članaka iz filologije.
1998. zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine i tijekom 3 narednih godina radio kao tajnik Ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu. Drugi mandat je imao u Beogradu (2004. - 2008.). Od 2008. do 2010. bio je speech-writer Predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka. 2013. opet je došao u Hrvatsku kao savjetnik Veleposlanstva Ukrajine.

U Ukrajini je poznat kao pjesnik, piše pod umjetničkim imenom Jurko Pozajak. Zajedno s Viktorom Nedostupom i Semenom Libonjem formirao je 1988. pjesničku skupinu "Propala gramota" koja je u doba kraha komunizma i nacionalnog preporoda postala dosta popularna zbog smijelih humoristički obojenih tekstova. Objavili su zajedničku zbirku "Propala gramota". Kasnije triput je izašla vlastita zbirka Jurka Pozajaka "Remegdjela" (1997., 2004., 2013.). Zajedno s Tanjom Donij sastavio je "Antologiju alternativne ukrajinske poezije 80.-90. godina".

Objavio je nekoliko prijevoda. S hrvatskog je preveo roman Sime Mraovića «Konstantin Bogobojazni» i njegovu zbirku pjesama «Gmünd» te dva kazališna komada Mire Gavrana («Pacijent doktora Freuda», «Sve o ženama»), s engleskog apsurdističku poemu Lewisa Carrolla «Lov na Snarka», s francuskog «Sto tisuća milijardi pjesama» Raymonda Queneau-a te zajedno s Jaroslavom Kovaljem knjigu istog pisca «Stilske vježbe».
Kad je prvi put obnašao dužnost u Zagrebu od šale je počeo pisati pjesmice za djecu na hrvatskom, u tu igru je uvukao i tada osmogodišnju kćer Dariju koja je već bila osvojila hrvatski kao maternji. U rezultatu se 2002. godine uz podršku Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva pojavilo prvo izdanje zajedničke knjige pjesama «Ide svašta» koje je ilustrirao veliki hrvatski slikar Ivan Lacković-Croata. Drugo izdanje je objavljeno 2014. godine u izdavačkoj kući "Edicije Božićević". U njega uključeno je oko 40 novih hrvatskih pjesama Jurija i Darije Lisenko.

Daria Lisenko

Daria Lisenko rođena je 16. svibnja 1992. u Kijivu u Ukrajini. Živjela i školovala se u više gradova, kao što su Zagreb, Kijev i Beograd. 2009. upisuje studij njemačkog i engleskog jezika na Sveučilištu Taras Ševčenko u Kijivu, gdje i završava preddiplomski studij u 2013. U istoj godini upisuje diplomski studij germanistike i povijesti umjetnosti na filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
S petnaest godina ilustrirala je knjigu za djecu svjetski poznatog ukrajinskog pisca Andrija Kurkova Bajka o čupavosti. 2012. naslikala je ilustracije za ukrajinsko izdanje poeme Lewisa Carolla Lov na Snarka.Počinjući od 2015. godine imala je i svoje prve samostalne, a od 2016. godine i skupne izložbe:

Samostalna izložba. Multikulturalni centar Lipik. 2015
Samostalna izložba. Ukrainisches Haus. Beč. 2015
Samostalna izložba. Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca "Rušnjak". Rijeka. 2015
Samostalna izložba. Galerija Umjetnost Osmijeha. Zagreb. 2015
Samostalna izložba. Galerija Kupola. Gradska knjižnica. Zagreb. 2015
Samostalna izložba. Klub Mladih. Split. 2016
Samostalna izložba. Bar - Galerija Cinkuš. Zagreb. 2016
Skupna izložba. "Crno kroz prizmu" u Oris kući arhitekure. 2016
Skupna izložba. Izložba slika članova ukrajinske dijaspore u RH. Lipovljani. 2016
Skupna izložba. U sklopu promocije šestog broja časopisa "Obnova" u galeriji Matice hrvatske. 2016

Osim što se bavi slikanjem, piše prozu i poeziju na ukrajinskom i hrvatskom. 2010. objavila je dvije priče u antologiji Snovi ukrajinskih pisaca. 2002. u koautorstvu s ocem objavila je knjigu dječjih pjesama na hrvatskom jeziku "Gle, ide svašta!". 2014. U Zagrebu izašlo drugo nadopunjeno izdanje iste zbirke.
Sada piše poeziju na hrvatskome s kojom nastupa na raznovrsnim pjesničkim manifestacijama poput proekta "Oceana znanja" PAMELA (Poetry and music equals legendary art), Pjesničkog prepitavanja na Jutru poezije "Pod starim krovovima" na gornjem gradu Pjesničkog dvoboja koji moderira hrvatska pjesnikinja Josipa Marenić, Popodneva poezije u organizaciji časopisa za kulturu, društvo i politiku "OBNOVA", pjesničkim večerima Stihovnice Siska, pjesničkim večerima Književne grupe "1990+" i sl.
Nekoličina pjesama je bila objavljena i u različitim zbornicima i časopisima širom Hrvatske:
Časopis za kulturu, društvo i politiku OBNOVA. Šesti broj. Ekonomske perspektive (str.137 - 144), 2016.
Časopis za kulturu, društvo i politiku OBNOVA. Sedmi broj. Migracije i multikulturalizam. (str.176 - 177), 2016.
Časopis za književnost, kulturu i znanost RIJEČI, Matica hrvatska Sisak (str.143-144), 1-4/2015
Zbornik autora Prijateljstvo uklesano stihom (str. 111), 2015.
Zbornik autora Tisuću boja (str. 30, 54, 56, 82, 95), 2016.
Zbornik autora Tajne (ne)mirnog kvarta, (str. 35, 100, 114), 2016.
Zbornik IV. Gornjogradskog književnog festivala, Zagreb 2016. (str.81- 82)
Književna skupina KLD "Rešetari" Između kamena i svitanja, (str. 109 - 110) 2016.
Petrinjske staze. Prva zbirka pjesama. (str. 10), 2016.
Osim toga je aktivna i u internetnim časopisima i književnim grupama. Tako je 05.09.2015. zauzela prvo mjesto sa pjesmom "Pokaži mi onog koji zna što je sutra" u međunarodnom natječaju, koji je provelo hrvatsko književno udruženje "Pisci i Književnost" gdje je ukupno sudjelovalo 97 pjesnika. U ovoj godini u istom natječaju, gdje se natjecalo 254 pjesnika, zauzela je treće mjesto sa pjesmom "Krletka". Također je dobitnica posebne nagrade na prvom književnom natječaju PS-portala sa pjesmom "Kako na nebu tako i na zemljii". A pobjednica je i natječaja "Najljepše priče o gradu kojeg volim", koji je organizirao časopis za književnost Kvaka, gdje je zauzela prvo mjesto sa pričom "Ja sam Kijev".
O njenom slikarstvu u Hrvatskoj su snimljene dvije televizijske emisije na HRT (Emisije Manjinski mozaik i Prizma.), a kao pjesnikinja bila je i gošća radioemisije Igračka vjetrova na Radio Martin 27. 11. 2016.
Članak s analizom njenog slikarskog opusa, kao i reprodukcije nekih njenih slika, mogu se naći na adresi:
https://perceiveart.com/daria-lisenko-jedan-pogled-kroz.../